Meteorologia

Augmenta el nivell d'alerta per la neu

Protecció Civil activa l'alerta del Neucat per unes nevades que aquest dilluns arrencaran a les comarques del nord-est i de la Catalunya Central

per Redacció , 26 de febrer de 2018 a les 13:11 |
La neu tornarà a cotes baixes | Albert Segura
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A partir d'aquest dilluns arriba l'episodi de neu més important de l'hivern. No es tractarà d'una nevada de gruixos espectaculars, però si d'una extensió molt notable –podrà nevar poc o molt a pràcticament totes les comarques del país- i amb una cota molt baixa -puntualment fins a nivell de mar-. El Servei Meteorològic de Catalunya ha augmentat el nivell d'alerta dels avisos de neu mentre que Protecció Civil ha activat el Pla Neucat en fase d'alerta. També s'ha activat el protocol a les autopistes del Grup Abertis.

A partir d'aquest matí la massa d’aire fred siberià començarà a entrar pel nord del país i s’anirà estenen arreu a mesura que avanci la jornada. La nuvolositat cada cop serà més abundant i ja a migdia s’escaparan els primers ruixats al Pirineu de Girona i a punts de l’interior del nord-est amb una cota de neu inicial d’uns 700 metres que anirà baixant fins els 300 a la tarda.


Atenció perquè, ràpidament, a tota la meitat nord del país la cota es situarà pràcticament a nivell del mar. Serà llavors quan la nevada es farà més extensa i afectarà, principalment, l’interior de les comarques del nord-est, la Catalunya Central, el vessant sud del Pirineu i el Prepirineu, amb gruixos que localment poden sumar els 10 cm. A la resta, les precipitacions seran, en principi, més febles o fins i tot inexistents. Altres zones on és probable que caiguin xàfecs de neu febles són el litoral i prelitoral de Barcelona i el nord de la costa de Tarragona.
 

Els ruixats de neu es mantindran ben bé fins dimarts al migdia en aquestes zones amb una cota que es mourà entre els 0 i els 200 metres. Durant tot dimarts, la nuvolositat serà abundant i les temperatures seran de cru hivern amb màximes que en els millors dels casos només arribaran als 4º o 5º, sobretot al sud i a la costa. La nevada es reactivarà al sud de Lleida i de Tarragona a la tarda amb una cota de neu d’uns 200 metres.

A partir de llavors, en arribarà una potent pertorbació provinent del sud de la península que portarà precipitacions arreu que s’estendran de sud a nord al llarg de la matinada i matí de dimecres. Atenció perquè la cota de neu, inicialment, es mourà al voltant dels 200 metres al sud del país i dels 100 o fins i tot per sota a la resta.

 

Temperatura prevista per dilluns al vespre.


Això ens fa pensar que de matinada i fins a mig matí de dimecres podem tenir nevades transitòries però abundants fins pràcticament la mateixa costa al centre i sud del país. A partir de llavors, però, la massa d’aire més càlida associada a la pertorbació farà pujar les temperatures i també la cota de neu fins els 1.000 metres i fins i tot els 1.500 a la tarda. Ja no nevaria fora de les cotes altes del Pirineu i les pluges es mantindrien ben bé fins dijous.
 
Comarques afectades per l'avís per neu
Dilluns migdia-tarda

- Ripollès
- Solsonès
- Berguedà
- Osona
- Garrotxa
- Bages
- Moianès
- La Selva
- Vallès Oriental
- Vallès Occidental
- Maresme

Dilluns vespre-nit

- Ripollès
- Solsonès
- Berguedà
- Osona
- Garrotxa
- Bages
- Moianès
- La Selva
- Vallès Oriental
- Vallès Occidental
- Maresme
- Pallars Sobirà
- Pallars Jussà
- Alta Ribagorça
- Alt Urgell
- Cerdanya
- Noguera
- Segarra
- Conca de Barberà
- Barcelonès
- Baix Llobregat
- Anoia
- Alt Penedès
- Baix Penedès
- Garraf
- Alt Camp
- Baix Camp
- Segrià
- Pla d'Urgell
- Urgell
- Conca de Barberà
 

Avís per neu per dilluns 26 de febrer. Foto: Meteocat

 

Avís per neu dimarts 27 de febrer. Foto: Meteocat
 

Avís per dimecres 28 de febrer. Foto: Meteocat

 

Participació