Meteorologia

Avís per neu a partir d'aquest dilluns però poques possibilitats d'una nevada general

Els ruixats de neu poden caure pràcticament a nivell de mar en diversos punts a partir de dilluns al migdia fins dimecres al matí | Les precipitacions més importants de neu cauran a l’interior i al Prepirineu

per Xavi Segura, 25 de febrer de 2018 a les 20:07 |
La neu es podrà veure a nivell de mar | Albert Segura
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Estem a les portes de l’anunciat canvi de temps que ens podria portar neu a cotes molt baixes. Val a dir que els mapes no es posen d’acord sobre on es concentraran les precipitacions més importants i si es veurà nevar a la costa. Amb tot plegat us intentarem explicar quina és la previsió a hores d’ara, però haurem d’anar seguint amb lupa cada actualització dels mapes perquè un petit canvi pot fer-ho variar tot.

Per ara, el que sabem segur és que a partir de demà al matí la massa d’aire fred siberià començarà a entrar pel nord del país i s’anirà estenen arreu a mesura que avanci la jornada. La nuvolositat cada cop serà més abundant i ja a migdia s’escaparan els primers ruixats al Pirineu de Girona i a punts de l’interior del nord-est amb una cota de neu inicial d’uns 700 metres que anirà baixant fins els 300 a la tarda.


Atenció perquè, ràpidament, a tota la meitat nord del país la cota es situarà pràcticament a nivell del mar. Serà llavors quan la nevada es farà més extensa i afectarà, principalment, l’interior de les comarques del nord-est, la Catalunya Central, el vessant sud del Pirineu i el Prepirineu, amb gruixos de fins a 2 centímetres a 400 metres. A la resta, les precipitacions seran, en principi, més febles o inclús inexistents. Altres zones on és probable que caiguin xàfecs de neu febles són el litoral i prelitoral de Barcelona i el nord de la costa de Tarragona. 
Els ruixats de neu es mantindran ben bé fins dimarts al migdia en aquestes zones amb una cota que es mourà entre els 0 i els 200 metres. Durant tot dimarts, la nuvolositat serà abundant i les temperatures seran de cru hivern amb màximes que en els millors dels casos només arribaran als 4º o 5º, sobretot al sud i a la costa. La nevada es reactivarà al sud de Lleida i de Tarragona a la tarda amb una cota de neu d’uns 200 metres.


A partir de llavors, en arribarà una potent pertorbació provinent del sud de la península que portarà precipitacions arreu que s’estendran de sud a nord al llarg de la matinada i matí de dimecres. Atenció perquè la cota de neu, inicialment, es mourà al voltant dels 200 metres al sud del país i dels 100 o inclús per sota a la resta.
 

Temperatura prevista per dilluns al vespre.


Això ens fa pensar que de matinada i fins a mig matí de dimecres podem tenir nevades transitòries però abundants fins pràcticament la mateixa costa al centre i sud del país. A partir de llavors, però, la massa d’aire més càlida associada a la pertorbació farà pujar les temperatures i també la cota de neu fins els 1.000 metres i inclús els 1.500 a la tarda. Ja no nevaria fora de les cotes altes del Pirineu i les pluges es mantindrien ben bé fins dijous. En tot l’episodi, es poden acumular fins a 10 centímetres de neu al Prepirineu que desapareixerà amb l’arribada de les pluges.

Una situació molt complexa que durarà unes 48 hores i que ens farà estar molt pendents de com evoluciona. Insistim que s’haurà d’anar seguint minut a minut l’evolució meteorològica perquè, a poques hores que comenci tot plegat, planen encara molts dubtes sobre la intensitat i extensió dels ruixats de neu

 

Participació