televisió local

RTVCardedeu digitalitza les seves primeres 1.000 emissions

Són les emissions fetes entre el 1982 fins el 2002

per Redacció, 8 de febrer de 2018 a les 17:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


RTVCardedeu, la televisió local més antiga de Catalunya, ha culminat el treball de digitalització de les seres primeres 1.000 emissions. Són les emissions fetes entre els anys 1982 (l’any que van començar les emissions regulars) fins el 2002, en total més de 20 anys d'imatges històriques del municipi. La tasca de digitalització i documentació de l'arxiu va començar l'any 2013 amb l'objectiu de poder conservar en un format actual les velles cintes de l'arxiu de la televisió local del municipi que començaven a degradar-se. Des de llavors s'han aconseguit conservar en un format digital més de 3.000 hores d'imatges que testimonien l'evolució del municipi de Cardedeu. Les emissions s'han guardat en cintes LTO (Linear Tape Open), un format de cinta magnètica que permet una gran capacitat i millor conservació.


A més, una còpia de les emissions digitalitzades s'han lliurat aquest dimecres a l'Arxiu Municipal de Cardedeu en un acte que ha tingut lloc a l'Ajuntament amb la presència de l'alcalde, Enric Olivé. RTVCardedeu, tal com explica el seu president Manel Calbet, ha volgut amb aquest gest complir un doble objectiu: "Mantenir en un lloc segur com és l'Arxiu Municipal una còpia de les imatges i a més posar-les a disposició dels ciutadans de Cardedeu que les vulguin consultar". De fet, ha explicat que s'està treballant per elaborar una base de dades consultable perquè totes aquelles persones que ho vulguin puguin tenir accés en un futur de les emissions documentades. 

Actualment la digitalització de l'arxiu de la televisió local continua, amb l'objectiu de tenir totes les cintes conservades en els propers anys.

Imatges de gran valor

Entre el material que s'ha pogut conservar hi ha les imatges que mostren l'evolució del municipi des de principis dels anys vuitanta. Des de la inauguració de l'institut de batxillerat als Dominics -que va ser el primer acte a Cardedeu del llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol-, a la construcció del pavelló d'esports, la transformació del centre de la vila en illa de vianants o l'enderrocament de l'antic cinema Las Vegas o la Tèxtil Rase, ara convertides en equipaments municipals. També hi podem fer un repàs de l'evolució política municipal, des de les imatges del primer ajuntament democràtic encapçalat per Ramon Comas fins al canvi a l'alcaldia per part de la socialista Cristina Viader, l'any 1995, i els successius equips de govern municipal. RTVCardedeu també ha estat testimoni de les protestes dels seus ciutadans. Per exemple primer per evitar que la presó de Quatre Camins s'instal·lés en terrenys municipals, després pel polèmic traçat del Quart Cinturó que també amenaçava les seves rodalies i posteriorment el projecte per construir el camp de golf de Vilalba. 


Un altre volum important d'imatges de l'arxiu històric de RTVCardedeu té a veure també més enllà de les fronteres del municipi, ja que entre el 1980 i el 1984 va ser l'única televisió en català que va existir a Catalunya, abans de la posada en funcionament de TV3. Per tant, durant aquells anys l'emissora va ser a banda de Televisió Espanyola l'únic testimoni audiovisual que va enregistrar imatges per exemple, de les manifestacions a Barcelona contra la LOAPA el 1982 o el concert per la llibertat que es va fer a Camp Nou organitzat per La Crida el 24 de juny de 1981. Entre les imatges de més valor, hi ha també un dels primers que va fer Loquillo el 1981 i una entrevista al grup El último de la Fila (Manolo Garcia i Quimi Portet) el 1986. 

Finalment, l'arxiu de RTVCardedeu conserva unes imatges exclusives de diverses visites a Cardedeu i entrevistes de l'actor Pepe Rubianes, que tenia una estreta amistat amb els escenògrafs Jordi i Josep Castells. Els dos germans, van aprofitar la seva vinculació amb RTVCardedeu per enregistrar l'actor en to distès en diverses ocasions, unes imatges que també s'han aconseguit digitalitzar malgrat que, pel pas del temps, ja estaven en un estat precari. 

 

Participació