1 de 10
atemptat a Barcelona

Pilones sí o pilones no, el debat als ajuntaments catalans després dels atemptats

Els consistoris estudien vetar l'accés motoritzat a les zones amb forta afluència de gent | Les mesures dissuasòries abasten diversos formats, com jardineres, barreres New Jersey o simplement, més presència policial

per Pere Pratdesaba, 24 d'agost de 2017 a les 21:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 24 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Manresa ha instal·lat aquest dimecres al matí uns testos de grans dimensions a la plaça de Crist Rei fent barrera a la part central del primer tram del Passeig Pere III, segons informa Pere Fontanals. A més, situarà altres elements a zones de la ciutat que aquests dies, amb els actes de la Festa Major, registrin una important afluència de públic.

Els elements situats a la plaça de Crist Rei són testos metàl·lics de grans dimensions per evitar l'accés amb vehicles motoritzats. Fonts municipals han indicat que en els propers dies també s'instal·laran barreres tipus New Jersey (com les que separen les mitjanes de les carreteres) i altres elements a més punts de la ciutat. "Per seguretat", no s'ha especificat on se situaran aquests elements que, en principi, tindran només una vida temporal mentre durin les festes.

 

Testos que s'han situat aquest dimecres a la plaça de Crist Rei de Manresa. Foto: Belyanina


Les mesures de la capital del Bages són fruit dels recents atemptats a Barcelona i Cambrils, per tal d'evitar possibles actes terroristes amb vehicles, una modalitat gihadista que s'ha incrementat en els últims temps. Els ajuntaments han posat a sobre la taula el debat de prohibir o impedir l'accés de cotxes, furgonetes o camions o aplicar altres mesures dissuasòries. Les propostes són diverses.


La Rambla i la Sagrada Família, a l'ull de l'huracà

A Barcelona, per exemple, els atemptats obligarà a repensar el format actual de llocs tan emblemàtics com la Rambla o la Sagrada Família, informa Jordi Bes. A la capital catalana, l'Ajuntament, la Generalitat i el govern espanyol han abordat a la Junta Local de Seguretat d'aquest dimecres la resposta per prevenir nous atemptats. Així, s'ha decidit multiplicar la presència policial i de barreres mòbils al carrer, però també s'estudiarà la possibilitat d'instal·lar obstacles fixos, com les pilones i d'intervenir urbanísticament per fer convertir alguns carrers en vies exclusives de vianants. La Rambla i l'entorn de la Sagrada Família figuren entre els candidats. Segons l'alcaldessa, Ada Colau, també poden passar per col·locar escales "en llocs que urbanísticament es considera estratègic".


D'altres localitats han optat per impulsar mesures preventives provisionals, en moments puntuals d'afluència massiva de visitants. Així ho han fet algunes poblacions turístiques de la costa catalana, com Torredembarra (el Tarragonès) o Lloret (la Selva).

L'Ajuntament de Torredembarra ha informat d'un seguit de mesures per "garantir la seguretat dels vianants" de la vila, informa Xavi Pujol. L'alcalde Eduard Rovira ha explicat que la situació actual i els últims fets ocorreguts al territori català, així com l'inici ben aviat de la Festa Major de Santa Rosalia, han fet avançar-ne l'aplicació. En aquesta localitat es tallarà l'accés dels vehicles a diverses zones mitjançant “elements físics decoratius com són jardineres i d'altres".

A Lloret de Mar, s'han prorrogat les mesures de prevenció que es van activar de seguida que es van produir els atemptats, informa Xavier Borràs. En aquesta localitat s'han posat New Jerseys de formigó a l'entrada de diversos carrers i passeigs, s'han instal·lat tanques de contenció al mercat setmanal i s'ha incrementat la presència policial. A més, els pilots  automàtics de l'illa de vianants no baixaran en l’horari de tarda (15-17h) i només es deixaran passar vehicles autoritzats per l'agent de la central de comandament que estiguin degudament identificats.
 

Una de les tanques de contenció istal·lades a Lloret de Mar arran dels atemptats a Barcelona. Foto: Ajuntament.


A Mollet del Vallès, els atemptats han coincidit amb la Festa Major d’estiu, informa Jaume Ventura. El consistori va decidir augmentar la seguretat instal·lant barreres New Jersey en alguns dels carrers on hi havia actes, com l’avinguda Llibertat. A més, es van suspendre tots els actes dels dies 18, 19 i 20 d’agost com a mostra de condol. El consistori ha reconegut que "es valorarà si existeix llocs o zones on sigui necessari reforçar incorporant aquest tipus d'elements" i que totes les seves zones de vianants de la ciutat ja compten amb pivots amb pivots.

Al Vallès Oriental, Sabadell estudia reforçar la seguretat de cara a la Festa Major que se celebrarà els propers dies, explica Albert Hernández.

El mercat de la plaça de Vic

Un altre opció puntual és la que ha pres l'Ajuntament de Vic. El consistori ha decidit posar blocs de formigó a l'entrada de la plaça Major, concretament a la del carrer Verdaguer, l’únic accés on hi acostumen a passar vehicles, informa Carles Fiter. La mesura, però, només s'aplicarà durant els dies del popular i concorregut mercat setmanal, els dimarts i els dissabtes, quan la capital d'Osona rep gran quantitat de visitants de la comarca.

El passat dimarts, un cotxe de la Guàrdia Urbana de Vic tapava l’únic espai on hi podia passar un cotxe. Després de la recollida dels paradistes, es van arraconar els blocs a una banda del carrer. Cal recordar que a Vic s’hi va localitzar una de les furgonetes llogada per la cèl·lula terrorista de Ripoll, ara ja desarticulada.

A d'altres indrets, com a les comarques de Lleida o a les Terres de l'Ebre, no hi consta de moment cap municipi que hagi pres mesures, segons apunta Sofia Cabanes. 
 

Barreres New Jersey instal·lades a un carrer de Mollet. Foto: Ajuntament de Mollet del Vallès

 

Participació