Alimentació

Granollers s'adhereix a la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia i al Pacte de Milà

L'Ajuntament s'ha marcat com a objectiu reactivar el sector agrari local

per Redacció, 26 de juliol de 2017 a les 17:33 |
La marca Productes de Palou reflecteix l'objectiu de l'Ajuntament de reactivar el sector agrari local | Aj. Granollers
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Granollers s'ha adherit a la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, la qual està impulsada per l'Ajuntament de Saragossa en aliança amb la Fundació Entretantos i amb el suport de la Fundació Daniel & Nina Carrasco. Es tracta d'una iniciativa que vol crear una xarxa d'intercanvi presencial i virtual d'experiències, coneixements, dades, informacions i projectes al voltant dels sistemes agroalimentaris locals de ciutats de l'estat espanyol.

La xarxa també vol respondre a necessitats de coneixement relacionades amb temes específics com la protecció del sòl agrari, la incorporació de nous pagesos o pageses, els circuits curts de comercialització, la conservació de l'aigua el sòl i la matèria orgànica, l'accés a l'alimentació sana i de qualitat per a famílies de baixos ingressos, la governança alimentària, el malbaratament d'aliments, etc.


Segons detalla l'Ajuntament, amb aquesta adhesió es compromet a desenvolupar mesures per al reconeixement de l'agricultura periurbana i les relacions ciutat-camp; la preservació del sòl fèrtil i les bones pràctiques agronòmiques; el foment de circuits curts de comercialització per tal d'impulsar una agricultura ecològica i de proximitat; la sensibilització social del valor del treball agrari i d'un model de consum basat en l'agroecologia; la gestió municipal i la governança per a la coordinació entre departaments i nivells de l'administració; i l'articulació i extensió de les xarxes de ciutats, partint del marc d'acció del Pacte de Milà sobre polítiques alimentàries urbanes.

D'altra banda, també s'ha aprovat l'adhesió al text del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà i l'assumpció dels compromisos que s'hi estableixen. Aquest és el primer protocol internacional en matèria alimentària que es fa al nivell municipal. Les ciutats que hi estan adherides es comprometen a desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, per assegurar menjar sa i accessible a tots en un marc d'acció basat en els drets, per tal de reduir el malbaratament d'aliments i preservar la biodiversitat i, al mateix temps, mitigar i adaptar-se als efectes dels canvis climàtics, tal com s'explica des de l'Ajuntament de Granollers.


L'Ajuntament destaca que fa temps que s'ha marcat com a objectiu la reactivació del sector agrari local, amb actuacions com per exemple la posada en funcionament de la marca "Productes de Palou".

 

Participació