revista vallesos

​El ferrocarril Barcelona-Granollers, protagonista de l'últim número de Vallesos

La revista-llibre recorda l’aparició de la línia l’any 1854, fa 163 anys | També es recupera el tràgic accident de l’any 1979 a les Franqueses, a la línia de Vic, o el fenomen del Calderí | Es fa un repàs d’històries ferroviàries en terres vallesanes

per Redacció , 1 de juliol de 2017 a les 09:45 |
L'antiga estació del ferrocarril MZA al centre de Granollers, a la prolongació del carrer de Marià Maspons | Lucien Roisin / Joan Martínez Martínez. Arxiu Municipal de Granollers
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La commemoració aquest any del centenari del Tren del Vallès dels Ferrocarrils Catalans, que es va posar en servei entre Barcelona i Sant Cugat el 26 d’octubre de 1917, travessant la serra de Collserola sota túnels, suposa tota una efemèride que ha servit a la revista-llibre Vallesos per presentar un enfilall d’històries ferroviàries en terres vallesanes. Aquest centenari és una fita emblemàtica en la història dels actuals Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que van continuar fent via a les ciutats de la banda occidental del Vallès i que arriben al primer segle de vida en plena expansióa Terrassa i Sabadell com el que se’n diu el metro del Vallès.

Amb tot, els camins de ferro van arribar a les terres vallesanes molts anys abans que el 1917 els Ferrocarrils Catalans arribessin a Sant Cugat. Perquè la primera línia ferroviària va ser la Barcelona-Granollers, inaugurada el 23 de juliol de 1854 –fa 163 anys- sota l’impuls de la societat Girona Hermanos, Clavé y Companyia, de matriu barcelonina. Només sis anys després de la inauguració el 1848 de la línia Barcelona-Mataró, que va ser la primera de tota la península ibèrica, la granollerina es va convertir en la segona possibilitat de transport ferroviari a Catalunya. I el bell edifici de l’antiga estació de Granollers-Centre, situada al cor de la ciutat  fins que lamentablement va ser enderrocada l’any 1965, ocupa precisament la fotografia de portada d’aquest número de primavera-estiu de Vallesos. Una edició, la tretzena, que entre altres històries recupera el tràgic accident de l’any 1979 a les Franqueses, a la línia de Vic -després del qual va tocar la loteria de Nadal a la parròquia de Fàtima, entre Canovelles i Granollers-, així com les facècies de passatgers atrapats als combois durant la riuada i la nevada del 1962; la història del desaparegut tren El Calderí –entre Mollet i Caldes- o les trajectòries de personatges tan emblemàtics com van ser els recaders del tren.


En un to reivindicatiu, aquest número de Vallesos també denuncia la mancança de línies que comuniquin de forma efectiva el Vallès transversalment –de Granollers a Terrassa-, així com els incompliments de l’Estat amb el desdoblament de la línia R3, de Barcelona a Vic, que es va començar a pressupostar fa 37 anys!, així com en el soterrament de la línia R2 a Montcada i Reixac, un poble esquarterat per les vies, que porta acumulades 170 víctimes mortals per atropellaments al municipi.

Entre les històries del ric món ferroviari també s’expliquen la desena de clubs d’aficionats al trens tripulats o en miniatura que hi ha al Vallès, així com les vivències d’alguns veritables bojos pel tren, que han fet de la seva afició tota una passió vital.

 
Entrevista a Josep Maria Pou


Més enllà de les històries ferroviàries, Vallesos dedica l’entrevista central a l’actor molletà Josep Maria Pou, recentment guardonat amb el Premi Gaudí de l’Acadèmia del Cinema de Catalunya i amb la Creu de Sant Jordi del govern de la Generalitat, així com dedica semblances a les escriptores Anna Ballbona, Gemma Ruíz, Antònia Carré-Pons, l’escriptor Roc Casagran, l’historiador expert en numismàtica Miquel Crusafont, el músic Benet Casablancas, la biòloga Carme Rossell i el centenari de Lliçà d’Amunt Julià Puig.
Amb un conte de l’escriptora Pruden Panadès, que obre l’edició, a les planes d’aquesta publicació dirigida per Vicenç Relats i editada per Ramon Vilageliu també s’hi troben reportatges sobre patrimonis diversos, com els dedicats a les Aules de la Gent Gran al Vallès, que agrupen a l’entorn de 3.500 alumnes, així com sobre els vincles del president Lluís Companys amb Castellar del Vallès; sobre el col·leccionista d’art garriguenc Lluís Plandiura; sobre la tradició del carboneig arrelada a Cànoves; sobre la Festa del Pi de Maig de Sant Llorenç Savall o a biografiar el llinarsenc Damià Mateu, destacat empresari català de la primeria del segle XX.
 

 

Participació