accés a la cultura

Més de 300 reclusos de Quatre Camins gaudeixen d'un recital d'òpera a càrrec d'artistes del Liceu

L'espectacle s'emmarca en una prova pilot que el teatre català duu a terme per apropar la cultura a col·lectius amb dificultats per poder-hi accedir

per Redacció, 22 de juny de 2017 a les 18:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 300 reclusos de la presó de Quatre Camins de la Roca del Vallès, han gaudit per primera vegada d'un recital d'òpera en viu amb dos cantants i un pianista del Gran Teatre del Liceu. L'espectacle s'emmarca en una prova pilot que el teatre ha dut a terme a aquest centre penitenciari i Brians 2 amb la voluntat d'apropar la cultura a aquells sectors socials que més dificultats tenen de poder accedir-hi. Aquesta iniciativa es duu a terme conjuntament amb la Generalitat i l'Obra Social la Caixa i l'objectiu és que pugui anar creixent i estenent-se a la resta de presons de Catalunya. El repertori que s'ha interpretat aquest dijous ha comptat amb temes de muntatges tan reconeguts com Don Giovanni, El Barber de Sevilla o Romeu i Julieta.

L'auditori de Quatre Camins ha quedat petit per encabir els més de 300 reclusos que han volgut participar en el concert que s'ha celebrat al centre penitenciari aquest dijous. La gran majoria mai havia escoltat una peça d'òpera ni trepitjat el Liceu, el que ha convertit l'espectacle '’avui en una experiència "única" i "excepcional".


Així ho ha explicat l'Andrés, un jove reclús procedent d'Ecuador que ha indicat que inicialment no tenia previst assistir al concert. "Al final amb el meu grup de companys ens hem decidit i ha estat una sensació espectacular escoltar a algú cantar com ho ha fet aquesta noia, m'ha deixat sense paraules", ha assegurat.

L'intern ha valorat molt positivament l'activitat i ha agraït al Gran Teatre del Liceu que s'hagi "recordat" de les persones que hi ha a la presó: "És una oportunitat d'aprendre coses noves perquè d'això es del que es tracta, de tornar a començar i de ser millor quan arribi el moment de poder sortir", ha explicat.

 

Rodrigo de Vera i Rocío Martínez, conversant amb un intern després del concert del 22 de juny a Quatre Camins Foto: ACN / Norma Vidal


Per la seva banda, Rodrigo de Vera, pianista del Gran Teatre del Liceu, ha relatat que es tracta d'una vivència "molt bonica" poder apropar la cultura “a persones que de manera normal no poden accedir a aquesta mena d'esdeveniments".

En aquest sentit també s'ha expressat el tenor David Alegret, que ha destacat la importància de portar la cultura a tot arreu. “Estem apropant un moment de llibertat a la presó perquè la cultura és llibertat”, ha assenyalat. 

Un projecte de futur


Segons ha explicat Leticia Martín, adjunta a la direcció artística del Gran Teatre del Liceu, la prova pilot que aquest 2017 s'ha dut a terme a Brians 2 i a Quatre Camins s'emmarca en el Projecte Social del teatre i pretén ser l'inici d'una actuació de major abast que amb el temps confia en poder-se estendre a tots els centres penitenciaris de Catalunya.

"El projecte social és una de les línies fonamentals en què estem treballant", ha remarcat Martín que ha dit que fa mesos que el teatre treballa amb la Generalitat i l'Obra Social la Caixa per fer possible aquest projecte. "Comptem amb uns cantants molt implicats que volen fer arribar el seu amor per la música a la gent que no ho té fàcil", ha dit. 

La responsable del Liceu ha assegurat que tant l'experiència d'aquest dijous com la que va fer-se a Brians 2 el passat 8 de juny han estat un èxit, tant pel que fa a les sensacions recollides com per la reacció dels reclusos. "El que ara és un format petit podria evolucionar cap un muntatge de format 'semistage', amb vestuari i una orquestra de cambra", ha assegurat Martín que ha insistit que el primer pas és que els reclusos puguin viure un concert "com un acte de normalitat dins de la presó" i gaudir de la música en directe i dels cantants. 

Martín ha afegit que amb aquesta experiència s'evidencia la universalitat de la cultura: "Veiem que tots som iguals i que tothom pot emocionar-se i sentir", assegura. 

El recital d'aquest dijous ha comptat amb l'actuació del pianista Rodrigo Vera, el tenor David Alegret i la soprano Rocío Martínez. Entre les peces que s'han interpretat hi destaquen temes d'òbres tan reconegudes com 'Don Giovanni', 'Romeu i Julieta', 'El Barber de Sevilla' o 'L’elisir d’amore'. 

Els programes artístics han estat escollits en base d'àries, romances i cançons, de manera que es pugui representar un ampli ventall del gènere líric a través d'un repertori molt conegut que els interns han pogut treballar prèviament a través de diversos tallers que s'han fet a l'interior dels centres penitenciaris. 
 

 

Participació