record del bombardeig

El programa Granollers, Vila Oberta a la Pau comença amb una trobada d'alumnes de Batxillerat

L’activista Helena Maleno parla de la seva tasca en defensa dels drets dels migrats a la frontera del sud d’Europa

per Redacció , 3 de maig de 2017 a les 19:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa 79 anys que Granollers va patir el bombardeig del 31 de maig de 1938 durant la Guerra Civil. La ciutat, com cada any, programa un seguit d’activitats de record i de preservació de la memòria històrica adreçada a tota la població, amb una atenció especial als escolars. 

El programa d’activitats Granollers, Vila Oberta a la Pau ha començat aquest dimecres 3 de maig al Teatre Auditori de Granollers, amb els 400 alumnes de segon de Batxillerat de tots els centres educatius de la ciutat.


Aquesta trobada és reflexió i memòria sobre el món que ens envolta sense oblidar que ara fa 79 anys la nostra ciutat va ser bombardejada, com ara passa a molts indrets del món, propers a casa nostra.

L’objectiu de la trobada és que els alumnes, que cursen el seu últim any escolar a la ciutat, s’emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig de Granollers i puguin transmetre’l a les generacions futures.


També se’ls convida a conèixer de primera ma a través d’un ponent convidat situacions del món on es vulneren drets humans perquè tinguin present el treball que cal continuar fent per la pau.

Aquest any Helena Maleno, activista del col·lectiu Caminando Fronteras, resident a Tànger (Marroc), ha explicat a centenars d'alumnes la seva tasca per la defensa dels drets dels immigrants, especialment a la frontera de Ceuta i Melilla. L’acte ha finalitzat amb una intervenció artística a càrrec dels alumnes de l’Institut Celestí Bellera que han preparat una lectura d'uns diàlegs que han treballat a l'entorn de la realitat dels refugiats.

 

Helena Maleno durant la seva intervenció davant de centenars d'escolars Foto: Toni Torrillas

 

Els alumnes de l’Institut Celestí Bellera han interpretat una lectura de diàlegs a l'entorn de la realitat dels refugiats Foto: Toni Torrillas


Fa deu anys que es fa aquesta trobada amb joves de la ciutat, les primeres edicions eren els testimonis directes del Bombardeig de Granollers de 31 de maig de 1938 els que transmetien les seus records als joves. En les edicions més recents els ponents han estat exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, els activistes Arcadi Oliveres i Jordi Armadans, i els periodistes Nicolás Valle, Mònica Bernabé o Rita Marzoa. 

Durant aquests deu anys són molts els espectacles creats a l’entorn de temàtiques relacionades amb la pau i la memòria històrica, alguns dels quals s’han pogut representar en d’altres espais.

 

Participació