sant jordi

«L'auca del senyor Esteve», fil conductor de la programació «Per l'abril lletres mil»

Aquest any es commemora el centenari de la primera representació de l'obra de Santiago Rusiñol i es difondrà a través dels aparadors en la segona edició de "Paraules sobre vidre"

per Redacció, 6 d'abril de 2017 a les 18:57 |
Presentació de la programació de Sant Jordi al terrat de la Biblioteca de Can Pedrals | Ajuntament de Granollers
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest any se celebra el centenari de la primera representació de L'auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol. Per difondre vida i obra d'aquest autor, el Servei de Català, Gran Centre i l'Ajuntament de Granollers s'han posat d'acord, per segon any, per tirar endavant la iniciativa Paraules sobre vidre, a través de la qual els aparadors de les botigues en lluiran fragments seleccionats, fins a final de mes. L'acció es fa amb la participació dels estudiants de l'institut Carles Vallbona. 

En ocasió de l'aniversari, L'auca del senyor Esteve es tornarà a representar, sota la direcció de Frederic Roda. Serà al Teatre de Ponent els dies 26, 27  i 28 de maig, i 2, 3 i 4 de juny. A més, el dia de Sant Jordi, la Porxada acollirà una lectura popular de l'auca (de 18 a 19.30 h), oberta a la participació de tothom. 


L'obra de Rusiñol ha inspirat també la imatge de la campanya Per l'abril lletres mil, que ha confeccionat la dissenyadora Clara Sáez inspirant-se en el format d'auca i el quadre de costums, creant una col·lecció de 4 postals col·leccionables que mostren la quotidianitat de la lectura.

Més de 30 activitats


Per l'abril lletres mil aplega una trentena d'activitats que giren a l'entorn de la festa de Sant Jordi, que el cap de setmana 22 i 23 d'abril omplirà Porxada i carretera de llibres i roses. La fira del llibre s'inaugurarà dissabte a les 10 del matí. 

Dissabte 22, entre 11 i 13 h, tindrà lloc a la Porxada la trobada d'autors locals, que dinamitzarà l'escriptora Marina Martori. De moment, una vintena d'escriptors i escriptores ja han confirmat que hi assistiran, entre els quals Antoni Argent, Montse Bosch, Eulàlia Canal, Albert Juvany, Jordi Masó, Jordi Planas, Siqui Sánchez, Assumpta Redondo, Joan Sala Vila i Núria Valentí. La trobada es lliga a la parada de publicacions locals que cada any s'instal·la a la Porxada.  Al migdia (13 h), la cantaurora i poeta Ivette Nadal pronunciarà el tradicional pregó de Sant Jordi. La vigília de Sant Jordi també hi haurà festes de Sant Jordi als barris (Lledoner i Tres Torres) i sardanes a la Porxada amb la Cobla Ciutat de Granollers (18.30 h), entre altres activitats. 


L'endemà diiumenge, Diada del Llibre, els Xics organitzen un taller infantil i juvenil de castells (10.30 h, pl. de la Corona) i l'activitat infantil Una carretada de contes amb La Guilla Teatre (11 h, Porxada).També hi haurà actuació castellera amb els Xics (12 h, pl. de la Corona) i la tradicional lectura de poemes d'arreu del món de l'Ateneu, que arriba a la 19a edició (pl. Sala Tarafa, 17 h). El mateix dia 23 hi haurà festa de Sant Jordi al barri de l'Hostal. 

Propostes per a petits i grans

Per l'abril lletres mil inclou propostes literàries per a totes les edats durant tot el mes. Per exemple, el cicle Document del mes de l'Arxiu Municipal, que durant tot l'abril difon a través del web el film de Joan Corbera Santanach Sant Jordi 1977.

El Teatre Auditori, immers en la celebració del quinzè aniversari, presenta un llibre infantil que commemora l'efemèride: Més enllà dels miralls, una història que parla de les interioritats del teatre, des dels punt de vista d'una nena. El llibre es presentarà dijous 20 d'abril (17.30 h, TAG). L'hora del conte, amb contes de Pruden Panadès explicades per la rondallaire Assumpta Mercader (18 d'abril, 17.30 h, biblioteca Roca Umbert)  i els Contes que bateguen de La Senyoreta Perleta ( 19 d'abril,17.30 h, Biblioteca Can Pedrals); el taller familiar de dracs (21 d'abril, 17.30 h, la Troca) o el bookcrossing que organitza el Gra (21 d'abril, de 17 a 19 h, pl. de l'Esglesia) són altres propostes del programa per a infants i joves. 

Per a adults, destaquen, entre altres, una xerrada sobre Mercè Rodoreda a les Aules Universitàries (25 d'abril, 18.30 h, Museu), un recital amb el poeta Santi Montagud i l'activista cultural Joan Gener (27 d'abril, 19 h, Biblioteca Roca Umbert), la sessió Contes d'embriaguesa i altres històries del vi, amb la narradora Anna Casals, amb maridatge de vi DO Empordà (28 d'abril, 19 h, Centre Cívic Palou) i la trobada oberta a tothom que els clubs de lectura de la comarca faran amb l'escriptora Dolores Redondo (25 d'abril, 19 h, TAG).

Els llibres i la lectura també tindran presència a Instagram a través del concurs convocat amb l'etiqueta  #jollegeixoa i que demana que tothom qui vulgui es fotografiï llegint al seu lloc favorit per optar a una cadira cedida per Puntdefuga, establiment dedicat a l'interiorisme i els complements. 

 

Participació