1 de 10
aigua

Nova tanda de controls de qualitat de l'aigua d'aixeta als domicilis de Granollers que ho demanin

Ho promou l'Ajuntament des de Salut Pública, i s'adreça a edificis anteriors a 1980

Imatge d'unes aixetes | Ajuntament de Granollers
per NacióGranollers, 22 de març de 2017 a les 17:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Granollers ha informat que les persones que viuen en habitatges construïts abans de 1980 poden sol·licitar de manera gratuïta una anàlisi de control d’aixeta per comprovar que l’aigua que en surt té la qualitat necessària. 
 

Des de l'any 2015 l’Ajuntament, a través del Servei de Salut Pública (responsable de fer els controls al punt final, les aixetes), estén els controls obligatoris que ja es fan de manera habitual en edificis públics: escoles, equipaments esportius, fonts públiques i llocs d’alta concurrència. Els darrers dos anys, s'han fet un total de 60 controls, a partir de les peticions d'anàlisi fetes pels particulars dins d'aquesta campanya. Totes les mostres van sortir correctes. 
 

L’aigua que es distribueix a través de la xarxa pública d’abastament té garantida la qualitat fins al punt d’escomesa dels edificis. A Granollers, aquesta responsabilitat recau en Sorea. Ara bé, a partir d’aquí, la instal·lació interior correspon a la propietat de l’edifici o al titular de les activitats públiques i comercials. A vegades, en aquesta xarxa interna poden confluir factors que alteren la qualitat inicial de l’aigua, com ara l’existència de dipòsits o el material d’algunes canonades, per exemple, el plom. Les anàlisis es fan al laboratori municipal sobre paràmetres com el color, sabor, olor, clor residual lliure, PH, terbolesa, coure, ferro, amoni, crom, níquel o bacteris coliforms, entre d'altres.
 

Des de Salut Pública, s’adverteix que a vegades la contaminació de l’aigua pot ser causada no només a les instal·lacions, sinó que la podem provocar nosaltres de manera involuntària, per exemple, quan netegem l’aixeta per sota -per la boca de sortida- amb un drap  que no és prou net. Poden quedar-hi microorganismes, per la qual cosa es recomana deixar córrer uns segons l’aigua després d’aquesta acció. 
 
Què cal fer per demanar l'anàlisi d'aigua:
 
- Emplenar aquest formulari i lliurar-lo personalment a l'OAC (c. de Sant Josep, 7)
- També poder fer el tràmit a través de la Seu Electrònica 
- El Servei de Salut Pública es posarà en contacte amb la persona que ha fet la petició per concretar quan es realitzarà la recollida de la mostra.

Participació