PROGRAMA D'ACTUACIÓ MUNICIPAL

«Un full de ruta que és viu i evoluciona»

Cinc regidors de l’equip de govern municipal expliquen a la presentació del PAM projectes en concret que es faran aquest 2017

per NacióGranollers, 12 de març de 2017 a les 18:40 |
La sala d'actes del Museu de Granollers, durant la presentació del PAM per aquest any | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La presentació del Programa d’Actuació Municipal de Granollers ha comptat també amb les intervencions de cinc dels regidors de l’equip de govern.
 

La primera en fer-ho ha estat la primera tinent d’alcalde i responsable de processos estratègics, Alba Barnusell, que ha agraït les aportacions dels ciutadans i de l’oposició i que ha definit el PAM com “un compromís, un full de ruta que és viu i que evoluciona”. Barnusell ha definit Granollers com “una ciutat que combat les desigualtats, que no deixa ningú enrere, moderna, atractiva i innovadora i que està oberta al món”. Ha reconegut que li agradaria “que els joves que han hagut de marxar no ho haguessin de fer” i s’ha mostrat esperançada que la ciutat pugui ajudar en aquest aspecte.
 

Barnusell ha destacat els ajuts a emprenedors i els acompanyaments a la carrera professional, un punt en què ha ciutat Roca Umbert com “un espai imprescindible per a les noves oportunitats, el coneixement i la cultura”. Ha recordat la posada en marxa del centre d’Arts en Moviment, la nova programació de música estable i que ja han començat les obres d’ampliació del centre audiovisual. A més. Ha avançat un festival de cinema i fotografia que es farà a la tardor gràcies al convenci signat amb Joan Fontcuberta.
 

D’altra banda, la primera tinent d’alcalde ha recordat la posada en marxa del Consell de Ciutat, que té dos encàrrecs: “El model de participació ciutadana, que ens portarà a aprovar un nou reglament, i la definició d’accions concretes per incorporar una campanya de civisme i convivència”. També ha citat l’augment del pes de l’administració electrònica, l’ampliació del portal de transparència i la creació d’un codi ètic per a treballadors de l’Ajuntament. Pel que fa a la cultura, ha anunciat que es pintarà una façana al barri de Can Bassa en el marc del projecte Murs que Parlen, que el 8 d’abril s’inaugurarà una instal·lació amb una peça de Manuel Batlle a Can Trullàs i, més endavant, la de peces de Jordi Benito a l’espai públic.
 
El repte de l’aire
 
Per la seva banda, el quart tinent d’alcalde, Albert Camps, ha definit la qualitat de l’aire com el repte prioritari per aquest 2017: “Habitualment tenim problemes amb les partícules, i això ens preocupa. El repte de finals del segle XX va ser la recuperació dels rius, i el d’ara és el de tenir un aire més net”, ha reconegut. Pel que fa a la cimera de Barcelona de la setmana passada, diu que Granollers “va fer sentir la seva veu” i, tal i com ja va fer Josep Mayoral, ha reclamat que la Generalitat exerceixi el seu lideratge, que es tinguin en compte realitats urbanes “perquè l’aire no entén de fronteres” i que hi hagi més estacions de control a la comarca.
 
En aquest sentit, ha anunciat que l’any passat es van reduir un 20% les emissions més contaminants i que aquest any vol que aquesta xifra arribi al 40%. Per aconseguir-ho creu que s’ha d’apostar per un canvi de model energètic amb mesures com l’impuls del vehicle elèctric i que es concretarà en més vehicles i nous punts de recàrrega. També apostant per la bicicleta i la creació d’un eix ciclable des de Can Mònic fins a Tres Torres i un carril bici de 600 metres al tram nord del carrer Girona. “Granollers sempre ha estat una ciutat de pas. Ara convida a estar-s’hi”, ha conclòs.
 
Sisè pla de xoc
 
La regidora de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, ha destacat que la situació econòmica comença a millorar i que la ciutat està més aprop de tornar a tenir els 31.000 llocs de treball que hi havia a finals de l’any 2007: “Tot i això, hi ha 4.186 aturats. Tenim molta feina per fer”, ha avisat. Canelo ha anunciat el sisè pla de xoc, que tindrà un valor d’1,5 milions d’euros que serviran per contractar a 80 persones en plans d’ocupació i el foment de l’ocupació. En aquest sentit, ha destacat que des del 2012 s’ha ajudat a la contractació de 700 persones i s’han donat un centenar de subvencions a l’activitat econòmica.
 
Pel que fa a projectes de futur, Canelo ha posat sobre la taula el Pla Director del Circuit, que segons ella “pot multiplicar les oportunitats de generar activitat econòmica i llocs de treball”. També ha anunciat un acord amb totes les associacions de comerciants de Granollers per marcar el full de ruta que ha de seguir la ciutat en aquest àmbit. També ha citat les obres de remodelació del Mercat de Sant Carles, que s’iniciaran aquesta primavera; el pla estratègic de turisme “per atraure no només compradors, també turistes que vegin la ciutat com un destí cultural, esportiu, industrial i de compres”; i les noves fires que s’han posat o es posaran en marxa, com el dels dissabtes a la Plaça de la Corona amb productes de Palou, la Llotja del Disseny que s’iniciarà el 18 de març o la fira Juga Tu que s’estrenarà el mes d’octubre.
 
Granollers, ciutat educadora
 
Per la seva banda, el regidor d’Educació, Infància i Joventut, Francesc Arolas, ha posat en valor el concepte de Granollers ciutat educadora: “No és un projecte concret, és una forma d’entendre i desenvolupar les polítiques públiques i una forma d’educar les persones amb consciència social i per construir una societat millor”.
 
Arolas ha defensat que l’esport és una bona eina per l’educació. En aquest sentit, ha parlat del projecte d’un nou camp municipal de futbol a Palou, que substituirà el del carrer Girona. Ha precisat que tindrà capacitat per a 800 espectadors i que estarà integrat amb l’entorn de la zona.
 
El regidor també ha definit el 2017 com un any clau en la planificació escolar de la ciutat. Ha explicat que “amb el màxim consens” s’haurà de definir el nou mapa escolar pels pròxims 10 o 15 anys: “A partir de les propostes de l’estudi sobre educació equitativa haurem de fer el dibuix que respongui a les necessitats i canvis que viu la ciutat”, ha dit. Arolas també ha destacat la importància de la FP a la ciutat i l’assemblea internacional de ciutats educadores que tindrà lloc a Granollers.
 
Habitatge
 
Finalment, la regidora d’Urbanisme i Habitatge, Mònica Oliveres, ha recordat que les ajudes del Pla d’Habitatge han permès destinar 700.000 euros a més de 400 famílies i ha destacat el pla d’acció en matèria d’habitatge, que estarà articulat al voltant de sis punts: l’adquisició d’habitatge per incrementar el parc públic disponible per a les polítiques de lloguer social; accentuar accions preventives per evitar situacions de pèrdua d’habitatge amb l’acció permanent sobre grans tenidors per obtenir la cessió de pisos per a lloguer social i la sanció de males pràctiques i desocupacions perllongades de pisos més enllà de dos anys; el rellançament de la borsa de lloguer perquè pugui incidir en la regulació de pisos de lloguer; l’elaboració del pla local d’habitatge per definir estratègies partint d’una diagnosi actualitzada; i l’obertura de línies d’ajudes per accés a l’habitatge, especialment per a joves i col·lectius vulnerables i ajudes per millora accessibilitat.
 
Oliveres també ha explicat que la primera convocatòria d’ajudes a l’habitatge ha permès que 100 joves d’entre 25 i 30 anys hagin pogut gaudir d’ajudes al lloguer, i que més de 800 habitants i 400 habitatges hagin pogut millorar la seva accessibilitat. També ha xifrat en 40.000 euros el que s’ha ingressat en multes a grans tenidors i ha repetit la reclamació a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya perquè permeti la gestió dels 179 pisos públics que té a la ciutat.
 
Finalment, Oliveres ha destacat que el trasllat del carrer Girona permetrà la revitalització de l’entorn i l’obertura del carrer Tetuan de nord a sud i ha posat en valor les millores que suposarà la construcció d’una passera entre la Font Verda i el centre.

 

Participació