marxa pagesa

​«Estem lligats de mans i peus»

Un productor de llet de la comarca creu que la Marxa Pagesa és necessària per sortir de la situació en què es troben | Critiquen que les grans empreses que compren la llet a preus irrisoris | També lamenten que no hi hagi més unitat del sector per demanar-los uns preus més justos

per Jaume Ventura , 27 de gener de 2017 a les 17:05 |
Joaquim Cassà, a la seva granja de Marata | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un dels sectors més destacats de la pagesia al Vallès Oriental és la producció de llet. Joaquim Cassà, membre d’Unió de Pagesos i amb una explotació de làctia, diu que el principal problema que afronten és que estan lligats de mans i peus amb les grans empreses que operen el sector: “Han aconseguit que tornem a la individualitat, cadascú mira per ell mateix per no tenir represàlies. Les grans empreses et fixen un preu, i si no l’acceptes és el teu problema. I si t’arrisques se n’aniran amb un altres”.

Això fa, segons Cassà, que tampoc et puguis beneficiar si puja el preu de la llet, cosa que sembla que passa ara de forma tímida: “Els contractes solen ser de març a març, però si el preu puja durant el contracte no hi pots fer res”.


El sector al Vallès Oriental avisa que el preu al que els compren la llet segueix estan a uns nivells “inacceptables”. Fins fa uns dies estava a 296 euros els mil litres, i ara ha pujat a 310. Segons els afectats, un preu raonable, i “només per cobrir les despeses”, estaria entre els 325 i els 330 euros cada mil litres.

El final de les quotes làcties –que la UE fixava els límits de llet que podia produir cada país- encara ha posat més interrogants al sector: “Ara ets lliure de produir la llet que vulguis, però a les centrals no els hi convé que en facis massa i et diuen quanta n’has de fer. Si en produeixes massa no te la compraran, però si aquests litres que et sobren els poses al mercat et faràs la competència a tu mateix”, lamenta.


Un altre àmbit on els pagesos del Vallès Oriental creuen que no se’ls paga el que toca és el dels cereals. Francesc Bancells, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a l’àrea metropolitana, explica que porten anys “amb preus irrisoris”. L’ordi, el cereal que marca el sector, està a 170 euros la tona: “Amb això no cobreixes ni els costos de producció”, avisa Bancells. A més, recorda que el sector està molt subjecte al cost de les matèries primeres perquè es gasta molt en combustible, i també a les inversions en maquinària necessàries per tirar endavant.

 

Participació