memòria històrica

ERC de Parets del Vallès proposa ampliar la Querella Argentina per incloure l'exalcalde Pagès i els exregidors Ramon i Seguer

Els tres càrrecs van ser afusellats el 1939 i el 1941 al Camp de la Bota, a Barcelona

per NacióGranollers , 16 de gener de 2017 a les 10:39 |
Amadeu Pagès, Amadeu Ramon i Esteve Seguer | M. Àngels Massaguer
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Grup Municipal d'Ara Parets ERC demanarà que el ple de l'ajuntament acordi l'ampliació de la querella presentada al Jutjat Central número 1 de Buenos Aires, a l'Argentina, per incloure els exregidors republicans Amadeu Ramon i Esteve Seguer, afusellats el 1939 al Camp de la Bota de Barcelona, i l'exalcalde Amadeu Pagès, també afusellat el 1941 al mateix lloc.

La proposta d'ERC arriba després que el ple celebrat el 26 de novembre de 2015 aprovés l'adhesió a la querella contra l'Estat espanyol per crims contra la humanitat per l'afusellament dels alcaldes de Parets, d'ERC, Antoni Arimon i Joan Brunat.


La decisió es va prendre amb els vots favorables d'Ara Parets ERC, Sumem Parets, NOPP i CDC, i l'abstenció del PSC-PSOE i Ciutadans.

El grup municipal ha justificat a que “atès que al cap d'un any ha sorgit la possibilitat d'incorporar a la mateixa querella a la resta de càrrecs electes paretans afusellats per les tropes franquistes, independentment de la seva militància política, el Grup Municipal d'Ara Parets ERC ha presentat la moció per tractar-la en el ple d'aquest gener”.


El text demana que l'Ajuntament de Parets modifiqui el pressupost municipal 2017 i consigni econòmicament una partida per assumir les despeses de defensa jurídica dels 5 càrrecs electes paretans i que s'enviï una còpia de l'acord al Jutjat Central número 1 de Buenos Aires, al Ministeri de Justícia del Govern d'Espanya i a les presidències de la Generalitat i del Parlament de Catalunya.

En la mateixa sessió del 26 de novembre de 2015 es va acordar demanar l'anul·lació de tots els judicis sumaríssims duts a terme durant el període de la dictadura per restituir la dignitat de les víctimes del franquisme, una qüestió que es tramita actualment en el Parlament de Catalunya.

 

Participació