divisió territorial

Aiguafreda votarà si segueix sent municipi del Vallès Oriental o passa a formar part d'Osona

L’Ajuntament fa mesos que estudia la possibilitat de fer una consulta per respondre “a una inquietud que hi ha al municipi” | La localitat ja va votar pel mateix tema l’any 1987 i va optar massivament pel Vallès

per Jaume Ventura Busquets, 30 de novembre de 2016 a les 20:00 |
L'alcalde d'Aiguafreda, Joan Vila, al davant de l'ajuntament | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aiguafreda vol fer una consulta popular per decidir si es manté al Vallès Oriental o passa a formar part d’Osona. L’alcalde de la localitat, Joan Vila, ho ha confirmat a NacióGranollers i VOTV i ho ha justificat “per respondre a la inquietud que hi al municipi” en aquest tema.

El cas d’Aiguafreda és particular: des de l’any 1936 forma part del Vallès Oriental i depèn del partit judicial de Granollers, però a la vegada forma part del Bisbat de Vic.


Tot plegat va començar fa uns mesos, quan en un ple municipal es va debatre la possibilitat de fer aquesta consulta. Tots els grups hi van estar d’acord i fins i tot es va crear una comissió que ha anat estudiant el cas i les possibilitats de celebrar una consulta. “Arribarem fins al final i farem el que escullin els nostres ciutadans”, ha assegurat Vila.

Un debat que no és nou


Aquesta consulta, però, no és una novetat a Aiguafreda. El 13 de setembre de l’any 1987 els aiguafredencs ja van acudir a les urnes per decidir a quina comarca volien forma part. En aquell cas la consulta es va fer quan l'aleshores Llei d'ordenació comarcal permetia escollir als pobles que es trobaven al límit entre dues comarques. La llei preveia que la decisió es prengués per votació al ple municipal, però a Aiguafreda ho van voler preguntar als veïns, i ho van fer a través del que van anomenar enquesta sondeig voluntària.

El referèndum que es va fer fa gairebé 30 anys es va decidir amb claredat a favor de continuar al Vallès Oriental i més d’un 90% dels votants van optar per aquesta opció. Van participar un 63% dels aiguafredencs amb dret a vot, i segons Vila es va decidir per un tema concret: “La balança es va decantar per la sanitat. En aquell moment encara no hi havia l’Hospital General de Vic i la gent va preferir el Vallès Oriental i poder anar a l’Hospital de Granollers”, ha explicat.

 

 

Participació