patrimoni

La UB elabora un estudi per determinar com conservar i divulgar el patrimoni arqueològic de Canovelles

El pla director especificarà si la solució passa per instal·lar un centre d'interpretació o un museu al municipi

per NacióGranollers , 22 de novembre de 2016 a les 12:36 |
Un arqueòleg treballant a l'assentament neolític descobert a Canovelles | ACN / Lluís Vilaró
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Universitat de Barcelona (UB) està elaborant un pla director per determinar què fer amb el patrimoni arqueològic de Canovelles. L'alcalde Emiliano Cordero ha explicat que l'estudi determinarà les inversions que s'hauran de portar a terme per a la conservació i si serà necessari la instal·lació d'un centre d'interpretació o d'un museu al municipi. Canovelles compta amb restes arqueològiques de primer ordre pel bon estat de conservació i per l'antiguitat.

Les darreres restes arqueològiques es van trobar a principis d'aquest any, arran dels treballs de construcció de l'Escola Quatre Vents. S'hi van trobar unes restes neolítiques de fa uns 6.000 anys que compten amb dues cabanes , forns, estructures de combustió i una part funerària on hi havia dos esquelets. Els arqueòlegs consideren que es tracta dels jaciments més ben conservats de Catalunya dels primers assentaments humans a l'aire lliure.


L'Ajuntament, de fet, té previst invertir 225.000 euros per fer les obres que permetran que les restes quedin visibles a la futura escola Quatre Vents, que s'ha de començar a construir el pròxim mes de gener.

D'altra banda, unes obres del 2004 van permetre trobar a la zona de Ca l'Estrada un jaciment amb dues tombes on hi havia enterrat una dona adulta i un infant respectivament. Les tombes són datades de l'inici del neolític mitjà entre el 4500 i el 3500 aC. També s'hi va trobar un menhir del III mil·leni. Aquestes restes es poden veure al Museu de Granollers. A banda, el municipi també compta amb l'Església de Sant Fèlix i la Masia de Can Colomer.


El pla director que està elaborant la UB determinarà els recursos econòmics, el personal, les campanyes de divulgació, les rutes turístiques o els espais necessaris per conservar el patrimoni arqueològic. En aquest sentit, l'estudi també tindrà en compte la possibilitat d'instal·lar un museu o un centre d'interpretació al municipi.
 

 

Participació