exposició

L'humor gràfic, la il·lustració i el còmic vinculats al món del futbol centren la nova exposició del Museu de Granollers

La mostra, dividida en cinc àmbits temporals, permet veure que l’evolució del grafisme i la del futbol al llarg del segle XX han estat pràcticament paral·leles

per NacióGranollers, 14 de setembre de 2016 a les 12:58 |
La imatge de l'exposició | NacióGranollers
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous, 15 de setembre, a les 8 de la tarda al Museu de Granollers, s'inaugura Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya. Des de 1895 fins avui, una mostra que pretén afegir una nova dimensió estètica a l’emoció del futbol. Lluny de pretendre ser una història exhaustiva dels 120 anys d’existència del futbol català, es proposa una mirada fresca, desenfadada i viva a través del dibuix, en imatges reproduïdes en tota mena de material imprès, però especialment en diaris i revistes.

Cada imatge seleccionada és un impacte als sentits, una jugada gràfica mestra, un bocí de la nostra història. Cada imatge un gol, un gol de tinta.


En 120 anys, el futbol s’ha transformat, impulsat pels grans canvis socials, econòmics, polítics de la nostra societat i ha esdevingut un fenomen global. Els dibuixants, empesos també per les diverses revolucions tecnològiques dels mitjans de reproducció, ens permeten visualitzar aquests grans canvis. Les il·lustracions transmeten l’impacte dinàmic del joc. L’humor gràfic i el còmic ofereixen una mirada distesa i divertida del món futbolístic. Alguns dibuixants però, no hi obvien també una opinió punyent sobre el personatge o fet representat. En el nostre país hem gaudit de diverses generacions d’autors d’una qualitat gràfica excepcional. En aquesta exposició es pretén mostrar el seu treball a través de publicacions o dibuixos originals. A l'exposició es descobreixen fets i personatges que ens expliquen com a societat.

La mostra està dividida en cinc àmbits temporals, i això permet veure que l’evolució del grafisme i la del futbol al llarg del segle XX han estat pràcticament paral·leles, evolucionant amb la nostra societat segons el context històric.


El projecte "Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895 fins avui" de l'Associació Tantatinta, és un exposició itinerant produïda i  organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona, el Museu de Granollers i el Museu de l’Hospitalet de Llobregat amb la intenció de donar a conèixer la importància de l’humor gràfic, la il·lustració i el còmic vinculats al món del futbol.

Com a activitats complementàries s'han programat una activitat de caricatures amb els dibuixants Elchicotriste (Miguel Villalba) i David Pugliese, (dissabte 1 d'octubre, de 6 a 8 del vespre); una taula rodona amb 3 dibuixants : Fer, Kap i un ninotaire sorpresa (dijous 27 d'octubre, a les 8 del vespre), i un taller familiar a càrrec de Raquel Gu, dibuixant (diumenge 6 de novembre, a les 12 del migdia)


La mostra es podrà veure fins al dia 20 de novembre d'aquest any.
 

 

Participació