estudi

Les granollerines tenen més formació però alhora més atur que els homes

Elaboren el primer estudi sociològic sobre la realitat dels granollerins fet amb perspectiva de gènere | Segons la coordinadora de l’estudi s’ha pogut constatar que la societat encara és patriarcal i que hi ha discriminació

La regidora d'Igualtat, Maria del Mar Sánchez; l'alcalde, Josep Mayoral; la tècnica d'Igualtat de la Diputació, Sílvia Casola; i la coordinadora de l'estudi, Blanca Moreno | Ajuntament de Granollers
per Jaume Ventura Busquets, 7 de juliol de 2016 a les 14:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Per primer cop Granollers compta amb un estudi sociològic sobre la realitat dels homes i les dones a Granollers. El document, fet a partir de gairebé 800 enquestes telefòniques, està fet amb una perspectiva de gènere per conèixer possibles millores en les polítiques d’igualtat de gènere.

Un dels àmbits on més es veu la desigualtat és en el formatiu i el laboral. Segons l’estudi, les dones joves i adultes tenen un nivell més alt d’estudis, però alhora menys taxa d’activitat i més atur, i només en un 36% dels casos són les dones les que aporten la majoria dels principals ingressos familiars. També estan en menys alts càrrecs i fan feines relacionades amb la cura de les persones i constata que el mercat de treball està segregat sectors més feminitzats i d'altres més masculinitzats on es reprodueixen els rols de gènere.


L’estudi constata que més dones grans viuen soles perquè viuen més anys, i que per tant l'hora d'abordar la dependència cal incorporar la mirada de gènere. L’informe també precisa que les granollerines tenen fills de mitjana als 24 anys, 4 anys abans que la mitjana catalana.

L’estudi recull que hi ha més homes propietaris de llars que dones i que el percentatge d’habitatges amb només una mare amb fills és força superior als que només tenen pare amb fills al seu càrrec.  


Segons la coordinadora del treball, la sociòloga Blanca Moreno, els resultats de l'estudi constaten "la pervivència d'una societat patriarcal que reprodueix la discriminació". "La igualtat no és encara efectiva, sí segons la llei, però no a la realitat". Ella mateixa insisteix en el fet que" l'esfera pública i l'esfera privada van molt lligades, i que actuar com si fossin independents reprodueix situacions de desigualtat."

Les dades quantitatives es complementen amb dades qualitatives, obtingudes d'entrevistes a un grup focal de 9 persones representants d'àmbits de la ciutat (mobilitat, seguretat, treball, salut, educació, temps d'oci, cura, etc.) . També hi han participat els membres del Comitè Estratègic de la comissió municipal d'Igualtat de Gènere.    


Tot l'estudi es pot consultar en aquest enllaç.

 

 

Participació