renfe

Rull anuncia sancions contra Adif i Renfe i estudia arribar als tribunals

El conseller pressiona l'estat espanyol perquè solucioni els problemes que s'acumulen a la xarxa ferroviària catalana | La plataforma Trens Dignes també convoca una manifestació el 19 de juny a l'estació de l'Aldea

per Redacció, 10 de juny de 2016 a les 16:29 |
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, amb el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, aquest divendres. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que aplicaran expedients sancionadors contra Adif i Renfe per pressionar l'estat espanyol a solucionar els problemes que s'acumulen a la xarxa ferroviària catalana i que s'ha agreujat els darrers dies a la línia R16 amb els problemes de l'enclavament de Mont-roig del Camp (Baix Camp). Donat que la via de la negociació amb el Ministeri de Foment ha estat fins ara ineficaç, Rull ha assegurat que s'emprendran "mesures excepcionals" i es buscarà "l'empara dels àmbits jurisdiccionals", assistint als tribunals si convè, davant les "actuacions negligents" i els "incompliments flagrants" dels dos organismes.

També la plataforma Trens Dignes, del Baix Ebre, està valorant la possibilitat d'emprendre accions legals i si es podria fer conjuntament amb el Síndic de Greuges. L'entitat ha convocat una manifestació el 19 de juny a l'estació de tren de l'Aldea (Baix Ebre).


El conseller de Territori i Sostenibilitat ha qualificat "d'inacceptable" la situació que pateix el sistema de Rodalies i Regionals de Catalunya que, més enllà dels retards causats per la incidència de l'enclavament de Mont-roig del Camp a la línia R16 -que han arribat a ser de tres hores entre Tortosa i Barcelona-, la puntualitat a la xarxa ferroviària catalana segueix situant-se per sota del 30%. "Aquests nivells no són acceptables i cal una resposta ràpida i immediata", ha dit Rull.

Per al conseller els problemes de la línia R16 d'aquesta setmana són només "la metàfora" del "problema de desinversió i de línies obsoletes" i "d'un sistema mal mantingut i de poca diligència" que es repeteix arreu del territori. "Com pot ser que el tram més congestionat, de via única, per on passa el corredor del Mediterrani, serveis de mercaderies, talgos, regionals, euromeds, ... Com pot ser que no hi hagi un pla B o alternatives en un dels corredors més precaris i congestionats que hi ha?", ha qüestionat.


Tot i que s'ha informat a la ministra de Foment, Ana Pastor, no hi ha resposta d'Adif sobre quan es corregirà el problema de Mont-roig del Camp, on el servei de canvi d'agulles i d'ordenació s'està fent manualment. "Adif ens diu que encara no saben quan ho resoldran. Insto immediatament a resoldre aquesta qüestió, no són acceptables retards de 3, 4 o 5 hores. El Govern serà implacable", ha assegurat.

El conseller ha aprofitat per recordar que aquesta situació hauria estat evitable si s'hagués complert amb els calendaris de posada en marxa de la via doble entre Vandellòs i Vila-seca. Les obres s'havien d'acabar el 2015 però es va posposar per al 2016.


Com ha apuntat Rull, ara es descarta que pugui estar llest enguany. "Ara ens diuen que serà al 2017 i que han d'esperar a incorporar al tercer fil. Si s'hagués desdoblat quan tocava, això no estaria passant. Volem un calendari cert, saber com es resol i la inversió que Adif durà a terme", ha insistit el conseller de Territori.
 

Membres de la plataforma Trens Dignes, després de reunir-se amb el conseller. Foto: ACN


En canvi, des de la plataforma Trens Dignes, han advertit que la situació de l'enclavament de Mont-roig del Camp es podria prolongar perquè Foment no veu clara la reparació tenint en compte que es deixarà d'utilitzar si es posa en marxa de la doble via. "Aixequem la veu d'alarma si hem de mantenir l'estació de Mont-roig del Camp a precari fins que doble via estigui acabada", ha alertat la portaveu de l’entitat Montse Castellà.

Desinversió "inadmissible"

El conseller de Territori ha denunciat aquesta manca de desinversió "inadmissible". Rull ha assenyalat que "les catenàries no resisteixen" i que la xarxa està "sotmesa a nivells alarmants de desinversió". De fet, com ha explicat Rull, el 2014 es va acordar amb Adif i Renfe que s'invertiria 306 milions d'euros en actuacions prioritàries que ajudessin a "garantir la fiabilitat" de la circulació ferroviària. D'aquelles actuacions només se n'ha dut a terme, fins al 2016, un 2%. També ha apuntat que Adif només ha executat un 26% de les inversions pressupostades a Catalunya i Renfe no ha passat del 5%.

D'aquí que el conseller hagi considerat que la via de la negociació no està donant resultats i hagi anunciat "mesures legals excepcionals" no utilitzades fins ara, així com tornar a reclamar la transferència de les competències perquè la gestió la faci el Govern. "Prou, s'ha acabat, no és acceptable, exigim respostes ja, la Generalitat serà contundent amb tota la seva potència per pressionar l'Estat", ha dit Rull.

"Som els titulars del servei i, en darrera instància, incompliments tan flagrants i determinats elements d'una gestió inadequada, hem de ser capaços de poder sancionar Adif i Renfe, i mirar si cal anar als tribunals. Per la via ordinària no ens en sortim. Davant aquesta actuació negligent s'han de buscar instruments excepcionals que és anar a buscar empara als àmbits jurisdiccionals", ha sentenciat.

19-J, manifestació a l'Aldea

Alguns membres de la plataforma Trens Dignes s'han reunit breument amb el conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, durant la seva estada a l'Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), a Tortosa, i li han demanat que s'incrementi "la pressió a Madrid". En la trobada li han anunciat que l'entitat "vehicularà" les queixes amb una mobilització d'aquí deu dies on el Govern ha anunciat que hi participarà.

La concentració de rebuig es farà el diumenge, 19 de juny, a les 11:15 hores, a l'estació de tren de l'Aldea. "Això que ha passat els darrers tres dies és intolerable, estem gairebé segrestats per entrar i sortir, no val a dir que és culpa d'uns o dels altres perquè l'únic que pateix és l'usuari. Volem veure com els nostres estudiants podran tornar a casa aquest divendres", ha dit Montse Castellà.

La plataforma Trens Dignes també ha anunciat que estan avaluant la possibilitat d'emprendre accions legals perquè s'ha posat "en risc la ciutadania" i pels "danys i perjudicis" provocats per les múltiples incidències. L'entitat està en converses amb el Síndic de Greuges per si poden treballar conjuntament i també amb advocats que estudiïn el recorregut jurídic que podria tenir la denúncia.
 

Trens aturats a l'estació de l'Hospitalet de l'Infant degut als problemes que patix la línia R16. Foto: via @valles314

 

Participació