mercat de l'audiovisual de catalunya

Miquel Martín Gamisans al sector audiovisual: "Sigueu exigents amb el Govern"

El secretari de Comunicació preveu enllestir el Pacte Nacional de l'Audiovisual a "finals d'aquest any o principis del vinent"

per NacióGranollers, 1 de juny de 2016 a les 14:53 |
La inauguració del MAC, aquest dimecres. | ACN / Lluís Vilaró
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El secretari de Comunicació, Miquel Martín Gamisans, ha demanat al sector audiovisual que sigui "exigent amb el Govern". Ho ha dit durant la inauguració de la 17ena edició Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC), que se celebra aquest dimecres a Granollers. Gamisans preveu enllestir el Pacte Nacional de l'Audiovisual "a finals d'aquest any o principis del vinent". És el document que s'ha de definir amb el sector i que pretén "veure en què podem ser més útils les administracions". El MAC d'aquest any està dedicat, entre d'altres, a l'àmbit d'Internet i les xarxes socials, amb especial atenció al fenomen dels influencers.
 
En el seu discurs, Gamisans ha fet una crida a les administracions a apostar per la "indústria creativa i audiovisual" en tant que és un sector "fonamental" per Catalunya. El secretari considera que les administracions han de treballar conjuntament a favor de l'audiovisual, “bé siguin administracions que volen una Catalunya estat o bé administracions que volen una Catalunya autonòmica”. Respecte el document del Pacte Nacional de l'Audiovisual, ha apel·lat a "la complicitat i l'exigència del sector".


Un des punts a debatre en aquest Pacte Nacional de l’Audiovisual serà la conveniència d'actualitzar o no la Llei de la Comunicació Audiovisual Catalana, del 2005. De fet, una de les taules rodones del MAC ha anat dirigida a aquesta qüestió. El director general de Mitjans Audiovisuals, Jordi del Río, - que ha estat el moderador- ha assenyalat que “estem davant d'una oportunitat pe adaptar la llei a les noves realitats”.

A tall d’exemple, el ponent Joan Manuel Tresserras, professor de Comunicació de la UAB i exconseller del tripartit, ha alertat que l'actualització de la nova Llei hauria de trobar "algun mecanisme, com ara un impost específic" perquè el sector audiovisual català no es faci "més i més petit". "En el moment en què s'encongeix l'ecosistema audiovisual català, el seu espai és ocupat immediatament per mitjans de comunicació vinculats a altres ecosistemes. Cada vegada que reduïm un euro, el que fem és deixar-nos colonitzar una mica més”, ha alertat.


Xarxa Media

Una de les sessions amb més públic ha estat la dedicada a la presentació de la nova Xarxa Mèdia d'intercanvi de continguts, pels mitjans adherits a La Xarxa. El director de continguts de la Xarxa de Comunicació Local, Enric Rimbau, ha explicat que el nou sistema permetrà un major volum d'intercanvi, "potenciar el sentit de la comunicació local", "racionalització" i "una millora de la nostra organització per poder gestionar el treball en xarxa".


D'aquesta manera, les televisions i les ràdios de La Xarxa passaran dels tres sistemes actuals per intercanviar continguts a un de sol. Serà una "finestreta única", segons ha explicat el responsable de mitjans digitals de La Xarxa, Miquel Herrada. La posada en marxa del nou servei encara no té una data concreta, però serà durant el mes de juny. A tall d'exemple, Herrada ha explicat que el 2015 la cinquantena de televisions i les 130 emissores de ràdio van fer circular 30.000 peces de vídeo i 20.000 arxius d'àudio.

El MAC eixampla

La programació del MAC d'aquest 2017 "aposta per les eines tecnològiques", però també "eixample la mirada cap a l'àmbit d'Internet i les xarxes socials", segons ha explicat el director del MAC, Josep Maria Codina en la sessió inaugural. Per això, un dels punts forts del certamen són les sessions de la tarda dedicada als "youtubers" i tota classe d’”influencers”. Per la seva banda, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha explicat durant la inauguració que l'objectiu del MAC és "fomentar la creativitat” amb la vocació de "construir xarxes".

 

Participació