PRESUMPTES ABUSOS SEXUALS

​El primer denunciant de l’exentrenador de bàsquet: «No vull cap indemnització; només que no torni a fer mal»

NacióGranollers entrevista la primera de les cinc persones que ha denunciat abusos sexuals d’un exentrenador del CB Granollers | Diu que la seva ment havia esborrat què va passar, però el cas dels Maristes a Barcelona li va fer recordar-ho tot | Exculpa de qualsevol responsabilitat el Club Bàsquet Granollers

per Jaume Ventura, 19 de maig de 2016 a les 00:14 |
El denunciant, durant l'entrevista amb NacióGranollers. | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
“Des d’un primer moment ho sabia: no tenia res a fer legalment perquè el cas ha prescrit. A més, jo també quedava marcat. Però vaig denunciar el cas per responsabilitat, perquè el seu entorn sàpiga què va passar i estiguin alerta perquè no es torni a repetir”.
 

Així de contundent es mostra la primera persona que, fa un mes, va denunciar per abusos l’exentrenador del Club Bàsquet Granollers per uns fets que haurien passat fa 25 anys.
 
Diu que des d’aquell moment no ha parlat amb el denunciant, a qui defineix com una persona “que no està bé del cap” i que ha de ser controlat. “Si amb tot el que està passant s’evita que torni a fer mal ja em donaré per satisfet. No vull cap indemnització, m’és indiferent si acaba o no a presó”, insisteix.
 

Ell va ser el primer denunciant, però des de llavors quatre persones més han denunciat, tres dels quals del seu mateix equip, fa uns 25 anys. No l’ha sorprès que hi hagi hagut noves denúncies, però creu que serviran per fer canviar d’opinió “si algú tenia dubtes”.
 
Com tornen els records
 
La sortida a la llum pública del cas dels presumptes a un col·legi dels Maristes va ser la clau per recuperar un record que ell havia amagat al fons de la seva memòria: “Fins aquell moment no n’era conscient, però allò ho va precipitar. Hi ha un abans i un després, perquè de cop vaig passar, primer, a recordar petites imatges. I, després, a veure-ho tot claríssim”, rememora.
 
Tot seguit, diu que va optar per seguir una línia: explicar-ho. “Ho vaig fer amb la meva parella, la família, el psicòleg i als Mossos d’Esquadra, on ho vaig denunciar tot”.
 
El denunciant exclou de culpabilitat el CB Granollers, tant la junta d’aquella època com l’actual. Reconeix que no ha parlat amb cap representant, però que si ho acaba fent serà per deixar clar “que els dos hem tingut la mateixa mala sort de creuar-nos amb una persona malalta” i que els mecanismes per detectar un cas com aquest no es van activar, però que “eren èpoques diferents”.
 
Altres víctimes
 
Com ell, quatre persones més han denunciat haver patit abusos per la mateixa persona, dos dels quals li van explicar que feia 15 anys que parlaven del tema. Diversos companys d’aquella generació s’han vist fa pocs dies, i molts no recorden res d’aquella època. “Els entenc, a mi em va passar el mateix”, explica.
 
Delictes que prescriuen

Ell va denunciar el seu cas, però reconeix que el més normal seria que ja hagués prescrit. Una realitat legal que es nega a acceptar: “És com si a algú que va estar en un camp de concentració nazi li dius que no es pot jutjar el cas perquè ja ha prescrit”, defensa. “Un agressor sexual ho és 2, 10 o 20 anys després”, afegeix. A més, demana que es protegeixi les víctimes: “Molta gent ho ha superat, però si no es tracta bé et pot arruïnar la vida”, sentencia.

 

Participació