investidura

El consell polític de la CUP diu «no» a la investidura de Mas

Els membres de la direcció reunits a Barcelona han decidit no permetre la investidura del candidat de Junts pel Sí per 36 vots negatius i 30 afirmatius | El Vallès Oriental, amb 3 vots a favor i 1 en contra

per Pere Gendrau / Isaac Meler, 3 de gener de 2016 a les 21:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Sergi Cámara


La gairebé sentantena d'assistents al consell polític que la CUP ha fet aquest diumenge a Barcelona han decidit no permetre la investidura del candidat de Junts pel Sí, Artur Mas. La reunió ha començat a les deu del matí i, després d'unes cinc hores de debat, i d'una primera votació en què s'han descartat diversos escenaris, s'ha assolit una majoria contrària a què el líder convergent es mantingui al capdavant de la Generalitat per 36 vots en contra de la investidura, 30 a favor i una abstenció.


La segona votació és en la que s'ha assolit la majoria partidària del "no" a investir el líder convergent. Fonts assistents a la reunió ja havien explicat a Nació Digital que la fórmula amb què es visualitzarà aquesta negativa serà amb l'abstenció dels deus diputats que representen la Candidatura d'Unitat Popular al Parlament. 

Les dues opcions per traslladar la negativa a la investidura eren una abstenció majoritària, que és el que s'ha acabat aprovant per 38 vots a favor, 22 en contra i sis abstencions; i l'altre escenari era el de cinc vots afirmatius i cinc de negatius que havia plantejat el secretariat nacional i el GAP a principis de setmana. 


Ambues fórmules desemboquen en una negativa, però cadascuna té la seva visualització política. Amb aquesta abstenció, es visualitza el debat intern de la CUP i les dificultats que ha tingut per adoptar una posició final. 

Escenaris descartats


Han quedat, per tant, descartades les opcions que permetien la investidura, com ara la que va proposar el consell polític de fer dos vots favorables i vuit abstencions al Parlament. També s'han deixat de banda altres escenaris com ara el "sí" amb condicions o el "sí" sense l'acord. I l'opcio que ha rebut menys suport, ja que no ha obtingut cap vot afirmatiu, sinó 64 en contra i tres abstencions, ha estat al de donar llibertat a cada diputat perquè optés pel que li semblés més convenient. 

El consell polític partia del que suposava un empat tècnic de les assemblees territorials. Tal com va explicar Nació Digital, dissabte a la nit, amb les dades provisionals, es decantava el vot cap al "sí" a Mas. Finalment, però, amb el recompte de vot telemàtic i amb els vots del País Valencià, s'ha acabat tombant la balança cap al "no". 

Alt Ter: 2 sí i 2 no
Nord Oriental: 6 sí i 0 no
Ebre: 1 sí i 2 no
Vallès Oriental: 3 sí i 1 no
Barcelona: 1 sí i 4 no
El Camp: 2 sí i 2 no
Ponent: 3 sí i 2 no
Maresme: 4 sí i 1 no
Catalunya Central: 2 sí i 2 no
Penedès: 2 sí i 3 no
Vallès Occidental: 1 sí i 3 no
Baix Llobregat: 0 sí i 4 no
País Valencià: 0 sí i 3 no

La negativa a la investidura de Mas encara es va acabar reforçant més amb el vot de les organitzacions que tenen veu i vot al Grup d'Acció Parlamentària. Col·lectiu Drassanes, Constituents per la Ruptura i Poble Lliure defensaven la investidura de Mas, mentre que altres com Arran o Corrent Roig, en total set organitzacions, optaven pel "no". El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans és l'única que s'ha abstingut. 

La suma dels 29 vots negatius de les territorials i de les set organitzacions contràries dóna els 36 vots afirmatius que ha obtingut en la primera ronda de votacions el fet de no investir Mas, mentre que els 27 vots de territorials sumats a les tres organitzacions partidàries de la investidura dóna el resultat de 30 vots afirmatius. 
 

Anna Gabriel i Eulàlia Reguant a les dotze del migdia davant les portes del centre cívic Pere Quart, on se celebra la reunió de la CUP Foto: Sergi Cámara

 

Participació