NADAL

Crida a fer companyia a la gent gran per Nadal

La campanya Ajuda les persones grans per Nadal intenta combatre la soledat d'uns dies "especialment durs"

per Redacció, 2 de desembre de 2015 a les 10:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Campanya per acompanyar gent gran per Nadal Foto: Àngels Such/Amics de la Gent Gran


Amb l'objectiu de sensibilitzar la societat sobre el problema de la soledat no volguda, l'entitat Amics de la Gent Gran engega aquest Nadal una campanya de mobilització de voluntaris que vulguin fer companyia a persones grans, que inclou tretze dinars de Nadal en els onze territoris de Catalunya on l'associació és present –Badalona, Barcelona, Cambrils, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, la comarca d'Osona, Reus, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú-, que comptaran amb la participació de prop de 500 persones grans, acompanyades per voluntaris que els donen suport durant l’any.


Aquesta campanya, anomenada "Ajuda les persones grans per Nadal", posa el focus d'atenció sobre el fet que les celebracions nadalenques esdevenen un moment de l’any especialment delicat per a les persones grans que es troben soles. En aquest sentit, l'entitat assenyala, per mitjà d'un comunicat, que es tracta de dies "especialment durs, en què els afecten greument sentiments vinculats amb la soledat no volguda, com incomprensió, nostàlgia, tristesa o impotència".

Un quart de milió d'afectats


A Catalunya hi ha més de 254.000 persones més grans de 65 anys viuen soles. Segons l’Enquesta de Condicions de Vida de la Gent Gran 2006, un 59,2% de les persones grans que viuen soles pateixen sentiments de soledat i aïllament.

Davant aquest problema, Amics de la Gent Gran posa en marxa tot un seguit d’accions per Nadal i celebrarà amb les persones grans a qui dóna suport el tradicional Dinar de Nadal, que tindrà lloc dissabte 19 de desembre. Gràcies al desenvolupament de la seva acció social i sensibilitzadora a nous municipis i territoris, enguany aquesta celebració tindrà lloc a 11 ciutats diferents de Catalunya, amb un total de 13 dinars. Al voltant de 500 persones grans participaran en aquestes celebracions, acompanyades per voluntaris que els donen suport durant l’any i els ajudaran en els desplaçaments d’aquell dia. Els dinars de Nadal s’organitzaran a Badalona, Barcelona (tres dinars), Cambrils, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Vic (Osona), Reus, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú.


Premi a Montserrat Carulla

Durant la celebració del Dinar de Nadal a Barcelona, es concedirà el Premi Amics de la Gent Gran 2015 a l’actriu Montserrat Carulla, per la seva contribució cultural i cívica. Nascuda el 1930, Carulla rebrà aquest guardó també per donar veu a les persones grans i per la seva trajectòria artística. Es tracta de la 6a edició d’aquest premi, que en anteriors edicions també ha reconegut una persona gran: la il·lustradora Roser Capdevila (2014), l’activista i economista Arcadi Oliveres (2013); Neus Català, lluitadora antifeixista (2012); l'escriptor Josep Maria Espinàs (2011); i el metge i humanista Moisès Broggi (2010).

Unes setmanes abans d’aquests dinars, centenars de voluntaris i voluntàries lliuraran un regal de Nadal a les prop de 1.000 persones grans que acompanya l’entitat, per gentilesa de la Fundació Claror. Un petit obsequi que anirà acompanyat d'una estona de caliu humà i conversa. Així mateix, les persones voluntàries augmentaran el nombre de visites a les persones grans durant les dates nadalenques. Fins i tot, algunes persones grans podran gaudir de la taula, el bon ambient i les tradicions pròpies d’una família voluntària que els acollirà.

 

Participació