DECLARACIÓ PARLAMENT

Acord de Junts pel Sí i la CUP per «no supeditar» el Parlament al Constitucional

Es proclama "solemnement" l'inici del procés per tal de crear "l'estat català independent en forma de república"

per Redacció, 27 d'octubre de 2015 a les 15:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Parlament farà una declaració on s'anuncia l'inici del procés cap a la república catalana. Foto: Adrià Costa


Junts pel Sí i la CUP han entrat aquest dimarts, 27 d'octubre, al matí una proposta de resolució per tal de declarar que s'inicia el procés per crear la república catalana. Jordi Turull i Marta Rovira, per una banda, i Antonio Baños i Anna Gabriel, per l'altra, signen un document en què es demana la convocatòria d'un ple amb caràcter d'urgència per tal de fer la declaració que han estat negociant les dues candidatures independentistes.


El text acordat no inclou, tal com demanava la CUP, el concepte de desobediència però sí que suposa un desafiament a l'arquitectura institucional espanyola. Especialment, en el punt sisè, on es fa constar que "com a dipositari de la sobirania i expressió del poder constituent, reitera que aquest Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència arran de la sentència de juny del 2010 sobre l'Estatut".

També va en aquesta línia, en la d'aproximar-se a la desobediència i reafirmar-se en la legalitat pròpia, el punt vuitè, on el Parlament "insta el futur govern a complir exclusivament aquelles normes o mandats emanats d'aquesta cambra, legítima i democràtica, a fi de blindar els drets fonamentals que puguin estar afectats per decisions de les institucions de l'Estat espanyol".


El text, per tant, busca un equilibri entre el plantejament expressat per la Candidatura d'Unitat Popular i l'"autoafirmació" reivindicada pel president de la Generalitat en funcions, Artur Mas. Sigui com sigui, suposa una declaració d'intencions clara i diàfana, ja que "declara solemnement l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república". Això és el que consta al segon punt.

Declaració abans de la investidura


Amb la proposta de resolució presentada aquest dimarts, Junts pel Sí i la CUP aconsegueixen l'objectiu de fer la declaració parlamentària abans de la primera sessió d'investidura, que es convocarà previsiblement l'últim dia que legalment es pot fer, el 9 de novembre. Minuts abans que s'entrés el text al registre de la cambra, la seva nova presidenta, Carme Forcadell, assenyalava en una entrevista que la voluntat d'ambdues candidatures es basava en aquest calendari. 

Que s'hagi pactat aquest document suposa un important pas endavant en les negociacions que mantenen les dues opcions independentistes de cara a facilitar la investidura d'un president i la conformació del Govern que hauria de liderar aquest inici de procés constituent. Precisament, el primer punt de la declaració constata el "mandat democràtic" sorgit del 27-S i "una àmplia majoria sobiranista en vots i escons que aposta per l'obertura d'un procés constituent no subordinat". 

Aquest procés constituent, tal com resa el punt tercer, ha de preparar "les bases de la futura constitució catalana" i l'Executiu ha d'adoptar les "mesures necessàries", segons el punt quart, per fer efectives les declaracions. En cinquè lloc, es dóna un "termini màxim de trenta dies" per tal de tramitar les lleis "de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública". 

Procés pacífic i negociat

D'altra banda, els punts setè i novè fan referència a la manera com s'ha de fer aquest procés constituent i, en resum, s'aposta per la via pacífica i negociada. Es planteja una "desconnexió democràtica, massiva, sostinguda i pacífica amb l'estat espanyol". 

Alhora, la declaració pactada entre Junts pel Sí i la CUP estableix "la voluntat d'inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d'un estat català independent en forma de República, i així mateix, ho posa en coneixement de l'Estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional". 
 

Declaració pacte entre Junts pel Sí-CUP (pdf)

 

Participació