eleccions municipals 2015

Mayoral, alcalde per majoria i a favor «d'un referèndum sobiranista clar»

El ple d'investidura de Granollers constitueix la nova corporació municipal i nomena el candidat del PSC com a alcalde per tercera vegada consecutiva | La Crida per Granollers-CUP emet dos vols nuls i C's vota en blanc | El candidat del PP vota a favor de Mayoral

per Esteve Plantada, Sala de Plens de l'Ajuntament de Granollers | 13 de juny de 2015 a les 14:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Josep Mayoral, en el moment de ser nomenat alcalde de Granollers. Foto: E.P./NG


Poc després de les dotze del migdia d'aquest dissabte, 13 de juny, Granollers ha conegut el nom del seu nou alcalde: Josep Mayoral. El candidat del PSC revalidava la majoria absoluta en els darreres eleccions municipals (amb 13 regidors), i en el Ple d'investidura que ha constituït la nova corporació municipal, ha aconseguit sumar 14 vots, ja que el candidat del PP, José María Moya, també ha votat per la seva candidatura. En la votació, C's ha votat en blanc i Crida per Granollers-CUP ha votat els noms dels activistes Salvador Casanova i Enrica Roca, cosa que ha provocat que el seu vot fos considerat nul.


L'acte, celebrat a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Granollers, ha estat molt emotiu en molt moments, amb uns candidats i portaveus que han fet discursos d'alçada en la major part dels casos, amb bones dosis de voluntat d'acord, de fer feina i de sumar pel benefici dels granollerins, tal com majoritàriament s'ha manifestat en els seus textos. Mayoral, a més, ha explicat la constitució de la nova corporació municipal, ha format govern i ha donat a conèixer el cartipàs amb la delegació de competències als regidors i regidores. Entre tots ells, destaquem els noms dels independents –i cares noves– Mònica Oliveres (regidoria d'Urbanisme i Habitatge), Mireia López Ontiveros (regidoria de Cultura) o Álvaro ferrer (regidoria d'Esports).

Discursos emotius i amb voluntat "de cooperació i fer feina"


La regidora més jove, Silvia Rodríguez, ha estat l'encarregada de llegir el discurs de formació de la mesa, i ha explicat com ella, nascuda l'any 1990, na ha viscut mai cap altra cosa que no fos la democràcia, els valors de la qual ha reivindicat. "He tingut la gran sort de no saber què és una guerra", ha dit, mentre ha afegit que tenia "la sensació que no som plenament conscients del què tenim". Ha conclòs el seu discurs posant en evidència la composició dels nous regidors, amb 16 homes i 9 dones, i que venia amb "inquietuds i ganes d'escoltar i de portar a terme noves idees".

En el torn de discursos, José Maria Moya (PP), ha explicat perquè ha votat Josep Mayoral, perquè "el poble va decidir qui seria l'alcalde" i el seu vot "vol dir que acceptem aquesta decisió de manera democràtica". També ha manifestat les ganes de fer una "oposició responsable, sumant esforços". Per la seva part, Enric Messeguer (C's) ha manifestat també que vol fer una "oposició constructiva, fer polítiques per la ocupació i fer que Granollers tingui economies molt mes fortes, sobretot als barris". També ha acusat ERC i CiU de cometre un frau de llei amb el jurament del càrrec.


Maria Oliver (Crida per Granollers-CUP) ha parlat de la seva promesa "per imperatiu legal", amb la justificació i per a què constés, que la Constitució "obstaculitza el desenvolupament democràtic i social i les llibertats del nostre poble". "Hem vingut a fer una esmena a la totalitat per capgirar aquest sistema fallit", ha dit, i que la CUP ha arribat al consistori "per quedar-nos-hi". També ha parlat d'autolimitar-se el sou i no acceptar "cap regal que provingui de mans públiques, ni la insígnia ni el bolígraf". Al final, Oliver ha manifestat que "volem assumir la veu del poble del poeta Estellés, amb una paraula justa, humil i alegre".

Mayoral, "a favor d'un Referèndum clar i amb conseqüències jurídiques"

Pep Mur ha manifestat que "és el moment d'implicar la ciutadania, i d'impulsar la democràcia participativa enfront de la representativa". "Cal que siguem més eficient, i que fem una ciutat atractiva", també ha dit. Entre els reptes, també "fer participar més la gent en els afers públics". També ha demanat que lla ciutat fos "compromesa amb el Procés". Àlex Sastre, ha expressat que "Granollers ha parlat clar" i que "la democràcia mai és equivocada". També ha manifestat que no seran "oposició", sinó "minoria" i que no s'oposaran sistemàticament. "Treballarem per controlar aquesta opció de govern, al servei dels ciutadans de Granollers". Ha acabat demanant Mayoral que no decebi tota la gent "que va dir Sí-Sí el 9-N i ara l'ha votat".

Terrades ha explicat que Granollers "necessita un govern sòlid i ha reivindicat humilitat, prudència i diàleg". Josep Mayoral, en un discurs molt emotiu i on ha explicat qui ocuparia cada cartera, s'ha mostrat agraït i amb ganes de "mirar el futur". "M'he sentit estimat com mai", remarcant, però, que "mai una confiança és absoluta: "governaré parlant i escoltant". Mayoral ha acabat el seu discurs manifestant que buscarà l'acord "sempre" i que el seu és un "Govern compromès amb el futur de Catalunya. Tenim el dret a decidir i penso que la força del vot ha de construir el nou encaix del país". En aquest sentit, Mayoral ha defensat "un referèndum clar i amb conseqüències jurídiques".
 

Barnusell i Mayoral, durant el Ple d'investidura Foto: Toni Torrillas

 

Participació