Versos Lliures presenta «Assumiràs la veu», un clam de llibertat

L'acte, que es celebra dissabte a les 12:30h a Roca Umbert, recorda el 77è aniversari del Bombardeig feixista a Granollers

per Redacció, Granollers | 29 de maig de 2015 a les 15:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La portada d'«Assumiràs la veu», amb una il·lustració de Jordi Borràs. Foto: Ed.Terrícola

Versos Lliures continua apostant per oferir recitals de manera periòdica aquest 2015. En aquesta ocasió, la nova proposta és el proper dia 30 de maig, amb la presentació d'Assumiràs la veu (Ed. Terrícola, 2014), "un clam de llibertat fet matèria poètica". El llibre, editat amb cura per Terrícola, és una antologia que aplega 33 poetes d'arreu dels Països Catalans que han escrit 33 poemes per la llibertat i per independència. Combat, poesia, mots, versos i lluita en donaran la mà en un vermut que també recordarà el 77è aniversari del bombardeig feixista a Granollers.

Assumiràs la veu és una aposta per donar veu a la llibertat des del món poètic català. És l'oportunitat de mullar-se, de dir, de defensar idees, de creure en la revolució del vers i en la il·lusió de la paraula que fa del poble una entitat sobirana.


"Des d’Edicions Terrícola vam creure que, en aquests moments políticament i socialment transcendents per a la nostra nació, els creadors de la paraula havien de tenir una plataforma per a poder dir" i per, així, també poder sumar la seva veu "a la del clam majoritari d’un poble que vol ser escoltat i que camina decidit".  

El títol de l’antologia és extret d’un poema del poeta valencià Vicent Andrés Estellés ("Assumiràs la veu d’un poble /i serà la veu del teu poble, /i seràs, per a sempre, poble") i vol ser tota una declaració d’intencions, “perquè hem volgut encapçalar una manifestació poètica que veiem insòlita i transcendent” i perquè batega, en tots els poemes, “el compromís inequívoc dels poetes amb la llibertat com a idea concreta i que es tradueix en el reclam i l’exercici del dret a decidir-ho tot”.

 
Un bon exemple de la vivesa literària dels Països Catalans


L’antologia ara ja és una realitat i ha comptat amb la tria de Pau Vadell i Vallbona –poeta, editor i agitador cultural–, que també ha escrit el pròleg que encapçalen els 33 “poemes per la llibertat”. El llibre, sota la seva batuta, ha seguit tres criteris clars: “el de l’excel·lència literària, el de l'heterogeneïtat de veus i el de la diversitat de generacions de poetes, tots contemporanis”. A més, i de forma entusiasta, la tria mostra una representativitat geogràfica equilibrada —hi escriuen poetes del Principat, de les Illes, del País Valencià i de l’Alguer— del que avui “encara és un país fragmentat políticament, però no pas culturalment”.

Els trenta-tres poetes antologats al llibre Assumiràs la veu són: el garriguenc Misael Alerm, Vicenç Altaió, Sebastià Alzamora, Hèctor Bofill, Mireia Calafell, Lluís Calvo, Míriam Cano, David Caño, Antoni Canu, Enric Casasses, Antoni Clapés, Hilari De Cara, David Figueres, Francesc Garriga Barata, Anna Gual, David Jou, Manel Marí, Pere Joan Martorell, Maria Antònia Massanet, Dolors Miquel, Carles Morell, Bernat Nadal, Joan Navarro, Vinyet Panyella, Jaume Pérez Montaner, Lucia Pietrelli, Jaume C. Pons Alorda, Begonya Pozo, Eduard Ramírez, Marc Romera, Carles Sanuy, Jordi Valls, Mireia Vidal-Conte.
 

El poeta i traductor català Enric Casasses, un dels poetes que participen a l'antologia. Foto: ACN
 

El guanyador del Premi Amadeu Oller d'aquest any 2014, Carles Morell, recitarà a Roca Umbert. Foto: Anna Muñoz

 

 

Participació