El Magrib, l'origen dels castells al Vallès Oriental

Els Castellers de la Roca, en actiu entre els anys 1974 i 1980, van ser pioners al Vallès Oriental

per Esteve Plantada , Redacció, 28 d'abril de 2015 a les 12:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els pioners Castellers de la Roca, en una actuació davant l'antic Ajuntament de la Roca. Foto: Arxiu


El darrer número de la revista-llibre Vallesos presenta una extensíssima i treballada carpeta especial sobre el fet casteller al Vallès Oriental. Entre moltes altres coses, el document recull l'experiència singular i carregada d'anècdotes de colles pioneres ja desaparegudes, com la dels Castellers de la Roca, la primera colla vallesana, en funcionament entre 1974 i 1980.


La colla, a més, presenta una anècdota fundacional molt curiosa, ja que va tenir els seus orígens al Magrib: el seu cap de colla, Pere Fortuny, va aprendre'n a fer el 1962 fent la mili a Ceuta, on s'hi va trobar altres catalans. I la colla de la Roca va ser pionera en una plaça i un territori desacostumat, on sovint confonien els castellers amb les majorettes de l'època i els volien fer actuar dins d'envelats.

A banda d'aquesta, també es destaca la trajectòria dels Castellers de Montmeló (1978-1983) o uns iniciàtics Castellers de Granollers, als inicis dels anys vuitanta, que van ser dels primers d'intentar introduir els castells en unes places i uns temps molt més adversos, ja que al Vallès hi era un fet molt desconegut.

 

Participació