Granollers reviu «Versos Lliures» amb la força de Jaume Pons Alorda i Walt Whitman

El recital, que és programat pel proper dissabte a les 18h, mostra l'excepcionalitat del geni nord-americà a través de la veu del seu traductor al català

per Esteve Plantada, Granollers | 26 de març de 2015 a les 10:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Versos Lliures, el cicle de poesia exponencial de Granollers, torna aquest dissabte, després d'uns mesos de silenci i després de tancar amb gran èxit la cinquena edició. "La tornada", tal com assenyalen els responsables de L'Esquerda, "no pot ser millor", ja que Granollers acull un dels fenòmens literaris de l'any: Jaume C. Pons Alorda, que ha fet de la seva fantàstica traducció íntegra de Fulles d'Herba (Edicions de 1984, 2014) de Walt Whitman tot un best-seller, ja amb més de 5.000 exemplars venuts, i amb desenes de recitals arreu del país que en testimonien el llegat de l'autor i la grandesa de la seva traducció al català.


Això serà aquest dissabte, 28 de març, a les sis de la tarda, a l'antiga botiga Dracs, ubicada al carrer de Santa Esperança de Granollers. "Un lloc singular, únic i ideal per fer-hi un recital tan i tan especial com aquest", diuen els organitzadors. Un espai que serà obert expressament per a l'ocasió, reforçant la idea de L'Esquerda i de Versos Lliures d'obrir nous espais on gaudir de cultura a la ciutat.

4 anys per fer una traducció a l'alçada del mite


Jaume C. Pons Alorda presentarà el llibre Fulles d'Herba (Edicions de 1984, 2014) de Walt Whitman. L'autor nord-americà va trigar 37 anys a escriure'l completament, i Pons Alorda ha estat 4 anys per fer-ne una traducció que posa a l'alçada que mereix aquest gran clàssic. A més, l'autor mallorquí també ha sabut mantenir-ne viva la petja gràcies als recitals, on ha fet resosnar la veu del poeta del mític "Oh capità, el meu capità".

Tal com diuen des d'Edicions de 1984, "Walt Whitman és el poeta del jo i del col·lectiu, de la terra i de la mar, dels oficis i de les llibertats, de la democràcia i de la guerra, de la natura i de la civilització, d’allò sublim i d’allò banal, de l’ànima i del sexe. Gràcies al seu llibre màxim, Fulles d’herba (1855-1892), Whitman ha esdevingut un esglaó imprescindible de la poesia universal, un creador únic i incommensurable capaç de condensar l’energia de tot el cosmos a través d’una sèrie de cants exaltats que varen saber atrapar l’essència extraordinària de la vida."


Versos Lliures reneix amb força

A banda d'aquest esperat primer recital, durant els propers mesos tindrà lloc la sisena edició del cicle que, com sempre, "continuarà apostant per donar lloc a grans veus que es fan presents en espais petits i que ofereixen al públic grans vetllades col·lectives", tal com diuen els organitzadors. "Versos Lliures torna, i ho fa amb més força que mai, amb l'energia d'un tret ple d'intencions i ressons increïbles, amb la precisió dels versos que fereixen i deixen petja." Properament, més detalls de la programació.
 

El cartell del recital 'Pons Alorda reviu Walt Whitman', del cicle Versos Lliures de Granollers Foto: Archipiélago

 

Participació