1 de 10

Els veïns del Moianès es prenen la votació amb calma

Els llocs de votació dels 10 municipis del Moianès que aquest diumenge decideixen si volen ser comarca han obert sense incidents i sense cues

per Redacció/ACN, 22 de març de 2015 a les 11:58 |
Aquest article es va publicar originalment el 22 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Lloc de votació a Calders, poc després d'obrir, pràcticament buit. Foto: CIC Moià


Els veïns del Moianès s'ho prenen amb calma. Tenen tot el dia per anar a votar si volen o no volen esdevenir comarca. Aquesta hauria de ser la lectura al veure que a primera hora del matí d'aquest diumenge no hi ha hagut cues a la majoria de llocs de votació, i el ritme de participació està sent francament lent. Malgrat tot, les meses estaran obertes tot el dia i hi ha temps per anar a depositar la papereta a l'urna. Tampoc no i ha hagut cap incidència.


Un total de 10.861 veïns dels deu municipis del Moianès estan cridats a les urnes aquest diumenge amb motiu del procés participatiu que ha de servir per decidir si volen esdevenir comarca. Hi poden votar tots els majors de 16 anys, fet que representa el 82% de la població del territori. Les meses de participació s'han constituït sense problemes i no hi ha hagut incidents. Amb la pregunta 'Vols que els municipis de: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?', finalment els electors podran decidir sobre el futur dels seus pobles en una demanda històrica al territori

Esdevenir o no comarca. Aquesta qüestió ha estat durant anys un interrogant al Moianès, que històricament ha reclamat el dret a decidir. Finalment, aquest diumenge, prop d'11.000 veïns dels deu municipis que integrarien la comarca tenen l'oportunitat de decidir sobre el futur dels seus pobles amb un procés participatiu que compta amb tot el suport del Govern de la Generalitat. 


En total, 10.861 veïns dels deu municipis estan cridats a les urnes. El 63% correspon a habitants del Bages i d'aquests un 43% són veïns de Moià; el 29,5% són habitants del Vallès Oriental i només un 2,5% d'Osona. A diferència del procés participatiu que va celebrar Catalunya el 9-N, en aquest cas sí que s'ha fixat un cens tancat per a cadascun dels municipis, fet que permetrà establir amb precisió el percentatge de participació, malgrat que el resultat no sigui vinculant. 

Els participants al procés participatiu poden contestar si volen o no esdevenir comarca i, en cas de no estar d'acord amb cap d'aquestes opcions, tenen la possibilitat d'expressar la seva proposta, ja que es tracta d'un procés participatiu. S'han instal·lat meses als 10 municipis -una per a cada mil habitants- i s'ha creat un organisme de control amb un representant de cada població. 


Els arguments del 'sí'

Més enllà d'una qüestió d'identitat, que també hi és, el principal argument del 'sí' és la defensa del Consorci del Moianès, una mancomunitat que fa més de 20 anys que funciona i que aglutina els 10 municipis. El seu futur depèn de la creació de la comarca, ja que des del gener, l'entitat funciona sota mínims com a conseqüència de l'entrada en vigor de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) aprovada pel PP. 

Els partidaris del 'sí' defensen les conseqüències econòmiques i la creació d'un model de comarca "diferent", on els deu municipis tindran veu i vot.

La por a la pèrdua de serveis

La majoria dels partidaris del 'no' són veïns dels pobles més petits que veuen amb recel la creació del Moianès perquè tenen por que la capital, Moià, acabi centralitzant serveis com la sanitat o l'educació, i temen haver de desplaçar-s'hi sovint amb unes infraestructures que no sempre són les millors. 

En tot cas, els resultats se sabran aquesta nit, un cop es tanquin tots els centres de votació. Pel que fa a la lectura dels resultats, cada municipi ho farà de manera independent, però s'espera que, en cas de donar-se el resultat negatiu en una de les poblacions, això no suposi la paralització de tot el procés.
 
Municipi Cens       Lloc de votació Meses
L'Estany 353      Local de la Gent Gran 1
Santa Maria d'Oló 909      Escola Sesmon 1
Moià 4.766      Can Carner 3
Calders 812      Centre Cultural Néstor Almendros 1
Monistrol de Calders 606      Escola l'Esqueix 1
Granera 74      El Casal 1
Castellterçol 2.007      Escoles Velles 2
Sant Quirze Safaja 495      Llar d'infants municipal 1
Castellcir 563      Sala d'actes de l'Ajuntament 1
Collsuspina 276      Baixos de l'Ajuntament 1

 

Participació