El Moianès decideix diumenge si es converteix en la 42a comarca catalana

Un total de 10.861 persones majors de 16 anys de 10 municipis, 4 d'ells del Vallès Oriental, estan cridats a participar en una votació on es decidirà si es volen constituir en comarca

per Pere Fontanals , 21 de març de 2015 a les 10:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els alcaldes del Moianès i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, a Moià fa deu dies. Foto: Estefania Escolà


Després de dècades de reivindicació, 10.861 veïns i veïnes dels 10 municipis que conformen el Moianès podran decidir aquest diumenge si es constitueixen en una nova comarca. Entre aquests municipis, n'hi ha quatre del Vallès Oriental. El "procés participatiu" es desprèn de la mateixa llei de consultes que va regular la votació a nivell de país del passat 9-N sobre la independència de Catalunya, però a diferència de llavors, que s'apuntaven els participants a mida que votaven, en el cas del Moianès cada municipi comptarà amb el seu propi cens.


Els pobles on es fa la consulta són Granera, Castellterçol, Sant Quirze Safaja i Castellcir, que actualment pertanyen al Vallès Oriental; L'Estany, Santa Maria d'Oló, Moià, Calders i Monistrol de Calders, actualment al Bages; i Collsuspina, que pertany a Osona. Tots els municipis tenen un lloc de votació amb una única mesa, excepte Castellterçol que tindrà dues meses, i Moià, que en tindrà tres. A cada mesa hi haurà dos voluntaris -un president i un vocal- designats per l'Ajuntament corresponent i cada col·legi tindrà un gestor que es cuidarà del correcte funcionament del procés.

Tots els veïns que el proper diumenge tinguin més de 16 anys i estiguin empadronats des d'abans del 31 de desembre de 2014 estan cridats a participar en la votació, sempre en la seva població de veïnatge. La pregunta es podrà respondre amb un 'sí' o un 'no' o deixar-la en blanc i diu, textualment "Vol que els municipis de: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, L'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa M. d'Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?".
 
Municipi Cens       Lloc de votació Meses
L'Estany 353      Local de la Gent Gran 1
Santa Maria d'Oló 909      Escola Sesmon 1
Moià 4.766      Can Carner 3
Calders 812      Centre Cultural Néstor Almendros 1
Monistrol de Calders 606      Escola l'Esqueix 1
Granera 74      El Casal 1
Castellterçol 2.007      Escoles Velles 2
Sant Quirze Safaja 495      Llar d'infants municipal 1
Castellcir 563      Sala d'actes de l'Ajuntament 1
Collsuspina 276      Baixos de l'Ajuntament 1
 
Malgrat que el procés participatiu no és vinculant, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, es va comprometre el passat dilluns a impulsar el procés de creació de la nova comarca si així ho decidien els propis moianesos. "Tenim preparat ja el projecte de llei i si hi ha una majoria que l'avali aquest projecte, el portarem al Parlament, i hi ha consens polític per tramitar-ho amb lectura única i de manera ràpida", va assegurar.


Campanya pel 'sí'
Els deu alcaldes dels municipis del Moianès s'han mostrat obertament partidaris del 'sí' a la consulta. Tant és així que durant els 15 dies que ha durat la campanya informativa han encapçalat la campanya 'DeSídim Moianès' que va donar el tret de sortida el passat 7 de març a Castellterçol amb la presència de més de cent persones entre el públic, i tindrà la seva cloenda aquest dissabte a Calders, després d'haver organitzat actes a cada poble.


Una reivindicació històrica
Els habitants del Moianès porten dècades demanant que se'ls considerés comarca. Tot i que en el primer projecte de divisió comarcal de 1936 tenien aquest rang administratiu, finalment es va descartar. Posteriorment, després de la dictadura, en les reformes successives de 1988 i 1991, tampoc es va considerar aquesta possibilitat. Posteriorment, en l'Informe Roca de 2001, i en els projecte de vegueries, ja apareixia com a comarca a la Catalunya Central, malgrat que no s'ha acabat portant a terme.

Les capçaleres del Grup Nació Digital en faran seguiment
Al llarg del diumenge NacióGranollers.cat, Manresainfo.cat i Osona.com faran un seguiment de l'evolució de la jornada amb especial atenció a les dades de participació, les novetats i els resultats finals. Així mateix, Nació Digital recollirà un resum dels resultats i les reaccions al final de la jornada.

Més informació

 

Participació