Donat Putx mostra l'essència excepcional de Sisa en un llibre

El periodista musical granollerí i el cantautor galàctic presenten aquest dijous el llibre de converses 'Jaume Sisa. El comptador d'estrelles' a la Gralla de Granollers

per Esteve Plantada, Granollers | 12 de març de 2015 a les 10:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Donat Putx ha retratat en una fantàstica entrevista-conversa a Jaume Sisa, el cantautor més galàctic Foto: Sisa

"Es reconeix fill d'una pluja d'altres mons", comença la cançó El comptador d'estrelles, inclosa en un dels discos més brillants de Sisa, La galeta galàctica (1976). El disc –amb joies memorables com A sota l'alzina, El cabaret galàctic, Taronges i arròs o La primera comunió– va ser publicat just després de Qualsevol nit pot sortir el sol (1975) i abans de La Catedral (1977), en un tríptic musical que recull l'excepcionalitat d'un moment cultural, però també l'esclat d'un llenguatge creatiu únic, inimitable, singular i que assentava les bases d'una escena musical catalana sense res a envejar a cap altra escena.

Quaranta anys després, ningú no dubta de la importància fonamental que va tenir –i que té– Jaume Sisa en la història de la música catalana. Creador d'escola, va obrir camins que no se sabia que hi eren, va refundar la cantautoria, la cançó lleugera i la psicodèlia, va proposar lletres que portaven a universos on calia quedar-s'hi i ens va dibuixar el cel d'un temps que volia llibertat, i que l'explorava fins a les darreres conseqüències. Definit en el seu moment com "el més galàctic", la definició va fer fortuna molt abans que el futbol i els dòlars pervertissin el mot.

Sisa, un comptador d'estrelles fet llibre


 

Coberta de 'Jaume Sisa. El comptador d'estrelles' Foto: Ed.62

És ara, any 2015, quan el granollerí Donat Putx, un dels periodistes musicals més destacats del país, uneix talent i converses amb el cantautor galàctic per donar forma a un llibre que anomena com la cançó, Jaume Sisa. El comptador d'estrelles (Empúries, 2015). En actiu des del 1968, Sisa és definit sovint com a "boig o savi, místic i galàctic", i el llibre repassa, gràcies a un testimoni excepcional, tota la seva trajectòria personal i artística, així com el temps que li ha tocat viure.

A d'una fantàstica entrevista-conversa, Putx aconsegueix que Sisa parli a través d'una mirada "de vegades tendra, de vegades descreguda, però brutalment honesta en tots els casos". El Poble Sec dels cinquanta, les festes i les derrotes, les dones i els diners, desfilen per aquestes converses sense guió previ. Sisa ja té 66 anys, però, com diu, es troba en les millors condicions per conquerir definitivament la joventut. 


"Jaume Sisa. El comptador d'estrelles" (Editorial Empúries), de Donat Putx
Presentació dijous 12 de març
La Gralla a les 19:30h, amb Donat Putx i Jaume Sisa.

 

Participació