La Fàbrica Vella de Bigues (1845-1962), testimoni de la història d'un poble

Un llibre recull la història de la Fàbrica Vella, que va marcar la vida del municipi vallesà | El volum, escrit per Núria Bellavista i editat per Gent i Terra, es presentarà aquest divendres 6 de març, a les vuit del vespre, al Centre Cívic el Rieral de Bigues i Riells

per E.P., Redacció | 4 de març de 2015 a les 17:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una imatge d'arxiu de la fàbrica, amb la seva bassa. Foto: GiT

La Fàbrica Vella de Bigues, que va estar en funcionament des de mitjans del segle XIX i fins el 1962, és el principal patrimoni històric industrial del municipi de Bigues i Riells. Ara la seva trajectòria ha estat recollida en un llibre, La Fàbrica Vella de Bigues. Història d'una petita fàbrica de riu (1845-1962), que es presentarà aquest divendres, dia 6 de març, a les 8 del vespre, al Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues.


Es tracta d'un volum escrit per la mestra i historiadora per vocació Núria Bellavista, editat per Gent i Terra –l'editora de la revista-llibre Vallesos–, en col·laboració amb l'Ajuntament de Bigues i Riells. Al llarg de 148 pàgines profusament il·lustrades -d'un format de 22X20 cm-, el llibre recull el testimoniatge quotidià de persones que van treballar a la fàbrica, així com informació de les diverses societats empresarials que al llarg dels anys es van anar succeint en la seva gestió.

La celebració a Bigues de la 1a Fira de la indústria, del comerç i el turisme de l’any 2001 i la presència en l’exposició d’un teler de cinteria va induir Núria Bellavista i el tècnic municipal de Cultura Abel Camp a investigar a fons els orígens i trajectòria de la Fàbrica Vella, en col·laboració amb l’empresari tèxtil Jordi Argemí Homs. La recerca d’arxius, imatges i les entrevistes amb persones que tenen ben viva la memòria del seu pas per la fàbrica ha donat com a resultat aquest volum.

 
L'actual hotel Molí de la Torre


L'antiga nau tèxtil que avui allotja l'hotel El Molí de la Torre va incidir fortament en la vida econòmica, laboral i social de Bigues des de mitjans del segle XIX i fins ben entrada la segona meitat del segle passat. Amb tot, la seva història s'inicia molts segles abans, ja que els precedents d'aquesta activitat industrial es remunten al 1156, any en què apareix datada en aquesta mateixa ubicació l'existència d'un molí fariner.

Al llarg de vuit segles, doncs, van ser moltes les generacions de veïns del poble -tant homes, com dones i infants- que van  treballar al molí de la Torre i a la fàbrica posterior, fins al punt que quan la seva activitat industrial va cessar definitivament el 1962 es calcula que hi havien pogut treballar més de mig miler de persones.
 

Portada del llibre, editat per Gent i Terra. Foto: GiT

La trajectòria d’aquesta fàbrica és molt semblant a la que van experimentar les de tot Catalunya durant el segle XIX. Llavors es buscaven molins fariners edificats al costat dels rius per aprofitar la força motriu de l’aigua per fer anar una filatura. Va ser d’aquesta manera com el Molí fariner de la Torre del Prat va convertir-se en una fàbrica de teixits.
 
Presentació

L'acte de presentació comptarà amb la participació dels autors del llibre, així com dels seus editors, Ramon Vilageliu i Vicenç Relats, i de l'alcalde, Joan Vila. Una hora abans de l'inici de l'acte, a les 19h, la sala s'obrirà al públic amb una exposició de fotografies de les persones que van assistir el desembre passat a la trobada d'antics treballadors de la Fàbrica, que va tenir lloc a l'hotel Molí de la Torre.

Divendres 6 de març, a les 20h, al Centre Cívic i Cultural el Rieral de Bigues i Riells.
 

La fàbrica vella de Bigues és actualmentL'actual hotel Molí de la Torre Foto: Enric V.

 

Participació