Ortega garanteix el procés participatiu del Moianès tot i la sentència del TC

La pregunta demanarà directament als ciutadans dels deu municipis si volen formar part de la comarca del Moianès i hi podran votar els majors de 16 anys

per Laura Busquets/Estefania Escolà , 26 de febrer de 2015 a les 16:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els alcaldes del Moianès i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, aquest dijous a Moià. Foto: Estefania Escolà


Trobada molt esperada entre la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i els deu alcaldes del Moianès per acabar de perfilar els detalls del procés participatiu, que se celebrarà el 22 de març i que servirà per decidir si el Moianès esdevé comarca. Ortega s'ha mantingut ferma en la decisió de mantenir el procés participatiu malgrat la suspensió del Constitucional: "Tinc una dèria, que és escoltar la gent, i cap llei de l'Estat ens prohibirà fer-ho". També s'ha desvetllat la pregunta, que demanarà directament si els ciutadans dels deu municipis volen formar part de la nova comarca, i es podrà respondre 'sí', 'no' o 'altres'. Podran votar els majors de 16 anys i hi haurà una mesa per cada mil vots.


'Vols que els municipis de: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?'. Amb aquesta pregunta, els ciutadans majors de 16 anys de les deu localitats podran respondre si volen o no que el Moianès esdevingui comarca. A més, en cas de no estar d'acord amb cap de les dues opcions, tindran la possibilitat d'expressar la seva proposta, ja que es tracta d'un procés participatiu. S'instal·laran meses a tots els municipis -una per a cada mil volts- i es crearà un organisme de control amb un representant de cada població. 

Campanya transversal

Tots els alcaldes defensaran el sí, però volen que la campanya sigui transversal i impliqui la ciutadania. Així, es preveuen debats oberts a cada municipi per exposar els pros i contres de pertànyer al Moianès. 

Pel que fa a la lectura dels resultats, cada municipi ho farà de manera independent, però s'espera que, en cas de donar-se el resultat negatiu en una de les poblacions, això no suposi la paralització de tot el procés. 


Ortega ha explicat que s'ha optat per la data del 22 de març perquè la voluntat del Govern és la de donar resposta a un compromís abans de les eleccions municipals del mes de maig. La llei per a la creació de la comarca s'entrarà al Parlament amb procediment d'urgència i amb una lectura única per tal d'agilitzar el procés. 

Ple suport del Govern al procés participatiu
La reunió d'aquest dijous ha servit per perfilar els detalls del procés participatiu, però també per escenificar el ple suport del Govern. La seva vicepresidenta, Joana Ortega, ha assegurat que les urnes no fan cap por al Govern i ha dit que "cap llei ni cap sentència anul·larà el dret dels ciutadans a dir la seva i el del Govern a escoltar".

En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, qui ha assegurat que "si el Constitucional diu o no diu ens és igual. A cinc setmanes de donar la veu a la ciutadania, els alcaldes no ens plantegem res més que treballar molt, molt, molt, per convèncer als nostres ciutadans de votar sí". 

Durant la trobada, els alcaldes han demanat la creació d'una comarca que impliqui més proximitat amb els ciutadans, més finançament i més competències de les que actualment té el Consorci del Moianès, una mancomunitat dels deu municipis que fa 20 anys que existeix i que, des del gener, funciona sota mínims com a conseqüència de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) aprovada pel PP. En aquest sentit, Ortega ha lloat la tasca realitzada pel Consorci i ha garantit la seva continuïtat, ja que s'ha adscrit, de manera transitòria, a la Diputació de Barcelona. 

El Lluçanès, la següent
La vicepresidenta del Govern ha assegurat que el Lluçanès podrà fer el mateix que el Moianès i també comptarà amb tot el suport de la Generalitat, però ha aclarit que el Govern intenta seguir el ritme que marca cada territori i es dóna el cas que el ritme del Moianès ha estat "trepidant". 

 

Participació