Els estudiants universitaris, cridats a la vaga per protestar contra el decret del 3+2

Des del Sindicat d'Estudiants es confia que la mobilització serà un èxit que farà sortir al carrer joves de totes les etapes educatives

per ACN, 25 de febrer de 2015 a les 12:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un grup d'estudiants en una concentració convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Foto: Adrià Costa


Els estudiants universitaris volen ''derrocar'' el decret del ministre Wert que possibilita l'existència de graus de 3 anys, l'anomenat 3+2, i per aquest motiu, criden a la vaga aquesta setmana. Conflueixen les convocatòries del Sindicat d'Estudiants, que demana que l'aturada de classes i activitat universitària sigui dimecres i dijous, i del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), majoritari a Catalunya, que concentra la protesta en dijous, el mateix dia que tindran lloc manifestacions a diverses ciutats catalanes i d'arreu de l'Estat. Des del Sindicat d'Estudiants es confia que la mobilització serà un èxit que traurà al carrer joves de totes les etapes educatives, com la secundària.


El decret del ministre Wert que permet l'existència de graus de 3 anys, al costat dels de 4, i que possibilitat l'anomenat 3+2, ha generat algunes opinions contràries des que es va aprovar i una, la dels estudiants, es farà sentir aquest dimecres i dijous si la comunitat universitària secunda la vaga convocada. A nivell estatal, els estudiants estan cridats a fer dos dies d'aturada, mentre que a Catalunya, el Sindicat d'Estudiants dels Paisos Catalans, ha concentrat la protesta en dijous, dia en què hi ha convocades les manifestacions en diversos municipis. 

El principal motiu de la protesta és el suposat encariment dels estudis universitaris si s'implanta aquest sistema. Segons els sindicats d'estudiants, els graus passaran a ser estudis generalistes i caldrà un màster de dos anys per entrar al mercat laboral i per tant, els estudiants pagaran una ''barbaritat''. Així ho ha explicat la portaveu del Sindicat d'Estudiants, Coral Latorre, que ha criticat que el secretari d'Universitats i Recerca hagi fet una ''cortina de fum'' plantejant que el primer any de màster valdrà el mateix que el de grau. 


Latorre ha destacat que el decret significa ''l'expulsió de la classe treballadora'' de la universitat i ha criticat que s'ha aprovat ''d'amagat'' coincidint amb època d'exàmens a les facultats. Creu que la ''solidaritat estudiantil'' permetrà que la vaga sigui tot un èxit, així com les mobilitzacions de dijous, previstes per les quatre capitals catalanes a les 12 del migida, i confia que els estudiants de totes les etapes educatives, sobretot secundària, amb FP i Batxillerat, s'hi sumin. 

Els estudiants tenen el suport de diferents sindicats, com la Coordinadora Obrera Sindical, que ja ha manifestat la intenció de sumar-se a la vaga i d'alguns col·lectius de professorat com és l'Assemblea de Professorat Reclamant (APR-UB) que consideren que l'aplicació del decret pot ''aguditzar'' el procés ''d'etilització i mercantilització'' de la universitat.

 

Participació