Cànoves torna a reviure l'artesania del Carboneig

El pallasso Tortell Poltrona encendrà la pila carbonera el proper 8 de març | La Mostra ensenya l'ofici fins al 29 de març

per Redacció , Cànoves i Samalús, 23 de febrer de 2015 a les 10:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La mostra de Carboneig de Cànoves, durant el darrer cap de setmana. Foto: Jordi Rodoreda


Del 21 de febrer al 29 de març, el Camp de Sota la Rectoria viu la dotzena Mostra de Carboneig de Cànoves i es converteix en una plaça carbonera com les que hi havia antigament a la muntanya del Montseny, amb l'objectiu d'ensenyar a tothom el procés artesanal de l’elaboració del carbó vegetal.


El programa de la Mostra ve marcat per les diferents fases del procés d’elaboració del carbó: primer construir la cabana per als carboners; després triar la llenya d’alzina, empilar-la, embalumar i posar fagell, i, un cop construïda la pila carbonera, encendre-la i vigilar-la perquè faci una combustió lenta i acurada perquè al cap de quinze dies, aproximadament, en surti el carbó, d’una qualitat altíssima. El procés culminarà amb la treta i venda del carbó. L’encesa de la pila carbonera serà el proper 8 de març a les dotze del migdia, en un acte que anirà a càrrec del pallasso Tortell Poltrona, de Sant Esteve de Palautordera.

Al llarg de les cinc setmanes que durarà la Mostra, hi haurà diverses activitats complementàries com la ruta de carboners –cal inscripció- un sopar amb escudella de carboners i actuacions de cultura popular i tradicional, una mostra de productes de proximitat, una exhibició de tallada de troncs i un dinar de carboners, un concert amb Montrauxa, i la presentació del llibre “V de Bes”, de Núria Pujolàs i Puigdomènech, escriptora filla del poble.


Tres o quatre visites a la Mostra de carboneig distribuïdes al llarg del procés d’elaboració del carbó permeten al visitant conèixer l’activitat a què s’havien dedicat molts homes al llarg de molts anys a dalt de la muntanya i que havia estat la principal font d’ingressos de les famílies. Ara el carboneig és testimonial. En el marc de la mostra se li dedicarà una tarda, a Fèlix Jubany. Ell era fill de Montseny i des de ben petit es va dedicar al carboneig al Massís del Montseny, al poble de Montseny, a Sant Marçal i, després a Cànoves.

La 12ena. Mostra de Carboneig l’organitza l’Associació El Sui de Festes i Tradicions amb la col·laboració de JAC-Joves Alcem Cànoves, empreses, entitats, voluntariat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Cànoves i Samalús.

 
 

 

Participació