Granollers treu partit a les eines ambientals europees

En els darrers cinc anys, el municipi s'ha relacionat amb 51 socis de 22 països europeus diferents

per E.P., Granollers | 17 de febrer de 2015 a les 15:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge de la presentació de les eines ambientals a càrrec del regidor de Medi Ambient, Albert Camps. Foto: Aj.Gr


L'ajuntament de Granollers ha presentat aquest dimecres diversos estudis que certifiquen l'aposta de la ciutat per les eines ambientals. La ciutat va ser un dels vuit socis que, des de novembre de 2012 fins a desembre de 2014, va participar en el projecte SUD’EAU 2 amb l'objectiu promoure les iniciatives locals al voltant de l’aigua. Entre els resultats, s'han presentat dues eines pensades per conèixer les principals espècies de flora i fauna del municipi: les fitxes sobre biodiversitat, que inclouen els trets característics, l'estat de conservació i la tendència poblacional de les principals espècies presents al municipi de Granollers; i la Guia Granollers Natura 3D que incorpora les fitxes de biodiversitat esmentades i altres documents del patrimoni natural.


51 fitxes sobre el cens de flora i fauna

En primer lloc, les fitxes de biodiversitat són 51 fitxes que s'han pogut redactar gràcies a diversos censos de flora i fauna coordinats pel Museu de Ciències Naturals. Es tracta de fitxes sobre ocells, rèptils, mamífers, peixos, flora i crustacis, que es poden consultar aquí. Hi trobem ocells (l'espècie amb més fitxes) com l'ànec coll verd o el blauet; rèptils com el gripau corredor o la colobra d'aigua; mamífers com la musaranya i el talpó i flora com el canyís i el jonc. La immensa majoria espècies autòctones però també d'invasores com la tortuga de Florida o el cranc americà.


Guia Granollers Natura 3D: el territori a vista d'ocell

L'aplicació virtual Granollers Natura 3D permet recórrer el territori a través de quatre visites guiades: una, sobre com es reutilitzen les aigües; una altra, sobre la serra de Ponent; una altra, sobre Palou, patrimoni i i aigua; i la darrera sobre com ha evolucionat el riu Congost, amb fotografies situades en el territori des de 1914.


També permet filtrar la recerca per diferents temàtiques. Per exemple, espais fluvials, espais forestals, arbres catalogats, xarxes d'aigua de rec, etc, gràcies a les capes d'informació de què disposa l'Ajuntament mitjançant el Sistema d'Informació Geogràfica (GIS).

La monitorització energètica dels equipaments, una eina de control del consum

L’Ajuntament és soci des de 2013 i fins al maig de 2015 del projecte europeu Green Partnerships for greener Cities and Regions, finançat amb fons FEDER. A Granollers, s'han dut a terme tres accions pilot, una de les quals ha estat la monitorització energètica dels equipaments municipals. El 2012 es van instal·lar equips de consum elèctric a 11 equipaments esportius (6 pavellons i 5 camps de futbol); el 2013, equips de consum elèctric, gas i aigua a 17 centres docents públics; i el 2014, de consum elèctric, de gas i aigua a 17 equipaments culturals.

Tenir aquests aparells de control de consum implica poder descarregar les dades obtingudes mitjançant un programari i obtenir informes energètics que mostren el consum dels diferents equipaments. A més, facilita el control i la programació de mesures que redueixin el consum final d’energia, repercutint en la millora de l’eficiència energètica i en la reducció dels imports de les factures corresponents.  

Granollers al capdavant del Projecte Alera

Alera és un projecte de gestió sostenible de l’aigua que pretén impulsar i promocionar la reutilització d'aigües a nivell local i regional. L'Ajuntament de Granollers és el soci que lidera el projecte, amb la implicació d'altres quatre socis que disposen d’una àmplia experiència en l’àmbit de la gestió integral de l’aigua i en particular de la seva reutilització.

L'objectiu principal del projecte és demostrar com es pot portar a terme la reutilització d’aigües en l’àmbit local, pel que fa a requeriments tècnics, legals, econòmics, socials, etc. i impulsar aquesta pràctica ecoeficient que té una incidència clau en el desenvolupament sostenible.

 

Participació