El Vallès Oriental i l'Occidental podrien unir-se si hi ha consens

La plataforma patronal Fem Vallés proposa unificar les dues comarques per guanyar en competitivitat | Joana Ortega, disposada a abordar el projecte

per J.P./ACN , Terrassa, 12 de febrer de 2015 a les 06:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un Vallès unit, possibilitat real.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, està "oberta" a abordar la proposta plantejada per la plataforma patronal Fem Vallés d'unificar el Vallès Occidental i l'Oriental en una sola comarca per guanyar en competitivitat. Ortega s'ha mostrat "favorable" a aquells plantejaments que pretenen "atansar més la realitat territorial", però ha recordat que cal que hi hagi "consens" al respecte. En aquest sentit, ha reclamat als grups parlamentaris que facin "un esforç especial" per desencallar la llei de règims locals, que fa un any i set mesos que està en tràmit parlamentari. La número dos del Govern confia que la norma, que redefinirà les competències de les administracions locals, s'aprovi en el tram final de la legislatura.

La plataforma Fem Vallès, formada per les patronals vallesanes Cecot, CIESC, UEI, ha proposat aquest dimecres la creació d'un únic Vallès que agrupi "un territori important i econòmicament transcendent". La nova regió s'anomenaria Àrea Vallès i es constituiria a partir de la fusió dels consells comarcals del Vallès Oriental i Occidental. Segons les patronals, la regió vallesana representa actualment el "primer pol industrial, manufacturer i exportador del sud d'Europa" i considera que la zona resultant encaixaria "sense cap dificultat" en la vegueria de Barcelona. 


El president de Fem Vallès i de la patronal CECOT, Antoni Abad, ha estat l'encarregat d'explicar als alcaldes la proposta d'unificar els dos Vallès. En una atenció posterior als mitjans, Abad ha explicat que les dues comarques tenen "unes fortaleses econòmiques evidents i seria molt important tenir una única visió sobre aquest territori" i ha considerat "imprescindible" que les forces municipalistes i l'empresariat vallesà es "donin la mà" per unificar les comarques. Segons ha explicat, l'objectiu final "és la qualitat de vida del territori" i la millora de les infraestructures , les empreses, l'educació, la innovació o la internacionalització. 

Per la seva banda, Ortega ha emplaçat la direcció de la CECOT a encarar aquest debat en el marc de la reunió que "en un parell de setmanes" el Govern, la patronal i representants dels grups parlamentaris han de mantenir per tractar la proposta. "Estem pendents de cercar la data", ha ressaltat la dirigent a preguntes dels periodistes.


Així mateix, la vicepresidenta ha insistit que cal "agilitzar" l'aprovació de la llei de règims locals per "donar resposta" a "realitats" territorials com l'expressada per les tres patronals vallesanes integrades en la plataforma Fem Vallès.

 

Participació