1 de 10

Granollers, crònica de la memòria col·lectiva

Surt a la venda el llibre 'Una història granollerina', que reuneix els articles de Diego Sola sobre la història de Granollers publicats al llarg dels darrers anys a NacióGranollers | L'obra és una crònica dels fets més destacats de la història a la capital del Vallès Oriental | Impulsat per Semproniana, compta amb les il·lustracions de Pau Farell

per E.P., Granollers | 12 de gener de 2015 a les 11:18 |

Un moment de la presentació del llibre, amb Diego Sola. Foto: Marc Ramia


Aquest divendres, dia 9 de gener, una sala Joan Bretcha del Casino de Granollers ben plena donava la benvinguda a la capital del Vallès Oriental el llibre Una història granollerina. L'obra, escrita per l'historiador Diego Sola i il·lustrada per l'artista Pau Farell, reuneix i amplia tots els articles que Sola ha anat publicant al llarg d'aquests darrers anys a NacióGranollers, en la que s'ha convertit en una de les seccions més llegides i estimades pels lectors d'aquest diari.


Amb passió, amb dedicació, amb erudició, però amb ganes de ser entenedor i proper, Diego Sola presenta una obra que encara no existia sobre la història granollerina: un manual didàctic amb 20 capítols, amb la vista posada dos mil anys enrere. El repàs és espectacular i ajudarà a més d'un a saber coses que no sabia sobre la ciutat: reis morint a Granollers, alcaldes segrestats, viatgers granollerins buscant una nova vida a les Índies o esclaus romans produint un dels millors vins.

El llibre, que ha estat promogut per l’associació cultural Semproniana Granollers i coeditat per aquesta i per NacióGranollers, s'ha pogut finançar gràcies a una exitosa campanya de micromecenatge i a partir d'aquesta setmana es podrà trobar a les llibreries de la ciutat i a algunes de la comarca. El llibre és una obra de divulgació i recreació històrica que compila de forma amena i exhaustiva una història general de Granollers, format per 200 pàgines impreses en color amb paper estucat mat de 130 grams a l’interior i de 250 grams a la portada. L'edició és de màxima qualitat i inclou il·lustracions, fotografies històriques, documentació antiga, mapes i quadres de context històric així com apunts biogràfics dels principals personatges històrics.

 

L'autor, Diego Sola i l’il·lustrador, Pau Farell, treballant conjuntament en la reconstrucció d’episodis històrics de la ciutat de Granollers. Foto: Montse Capdevila


Granollers, una ciutat amb història... i amb imatges


El llibre, tal com explicaven els autors a NacióGranollers, és una mena de 'Llibre dels fets' de la ciutat amb l’afegit del poder de la imatge il·lustrada, que interpreta les fonts. El lector pot trobar des d’una reconstruïda escena de vida quotidiana a l’antiga vil·la romana fins a una selecció de les fotografies més representatives de la història contemporània de la ciutat. La diversitat i qualitat dels fons de l’Arxiu Municipal de Granollers permet oferir al públic una completa selecció de la nostra història visual i també documentada.

El llibre és un fresc de més de dos mil anys de vida col·lectiva amb tots els ingredients del rigor històric i la divulgació conjugats amb la recreació i reconstrucció del passat, perquè "la història local no només explica la nostra història: és un tros de la història universal". "No hem vist amb els nostres ulls com era el Granollers del Renaixement, en el seu major esplendor", expliquen. "Però la força del coneixement històric i el talent d'un artista poden oferir-nos ara aquesta poderosa imatge. Aquesta és l'aportació d'aquest llibre a Granollers, a la seva cultura i a la seva societat".

 

La portada del futur llibre d'històries que prepara Diego Sola, il·lustrada per Pau Farell Foto: Semproniana


Índex de relats:

1. Caminant entre mastodonts Prehistòria vallesana
2. Semproniana imaginada: ibers i romans El Granollers antic
3. Un granollerí a la cort dels papes [Miquel de Ricomà] 1300-1400
4. Granollers, 1466: perfum, luxe i mort [El Granollers del segle XV i la cort de Pere]1400-1500
5. La gralla o la granota [Granollers en l’escena de la monarquia. El topònim] 1500-1600
6. La plaça de les places [El mercat de Granollers. La construcció de la Porxada] 1586
7. De la Porxada al mercat de Veracruz [Primers indians vallesans a Granollers] 1778-1830
8. Els carlins prenen Granollers [Les guerres carlines] 1860-1880
9. Més alts, més forts, més ambiciosos [Bases d’un nou Segle d’Or granollerí] 1902-1912
10. “Que es faci la llum!” [L’arribada de la llum a Granollers] 1880-1914
11. Sota l’ombra d’un lledoner [Eixamplant les fronteres de la ciutat] 1914-1930
12. “Si el Vallès fos un ou, el rovell fóra a Palou” [Eixamplant les fronteres de la ciutat (2)] 1914-1930
13. “Tothom a votar!” [La proclamació de la República a Granollers i primeres passes]1931-1932
14. Aquell 6 d’octubre a Granollers [Els fets del 34. El Granollers republicà] 1931-1936
15. Un mercat sota les bombes [Visions del 31 de maig de 1938] 1938
16. 28-G: la ciutat dels vençuts [La Guerra Civil i el final del conflicte a Granollers] 1936-1939
17. “Tot per a Granollers” [Bastint el Gran Granollers. La ciutat dels capitostos] 1920-1975
18. La força d’un sentiment [Granollers i l’handbol] Ahir i avui
19. El cap de colla no serà sacrificat [La Festa Major moderna] Ahir i avui
 

Coberta del llibre Una història granollerina. Foto: Semproniana/NG

 

Participació