«El País Basc ha d'aprendre més de Catalunya que d’Escòcia»

El jove politòleg basc Jon Azkune és a Granollers per seguir el procés que viu Catalunya en una jornada "històrica" que marcarà una "fita en l'Europa del s.XXI"

per Esteve Plantada, 9 de novembre de 2014 a les 08:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Jon Azkune és un jove politòleg basc que seguirà el 9N des de Granollers. Foto: M.D./NG


És un dia històric i el món mira Catalunya. A banda de tots els centenars de periodistes acreditats per cobrir el 9N, també hi ha gent que avui ha volgut ser al país per viure –i observar– de ben a prop el procés. Un d’aquests casos és el de Jon Azkune Torres, un jove basc de 26 anys que està fent el doctorat en Ciències Polítiques a Escòcia, amb una tesi que compara el nacionalisme basc i l’escocès. Avui, però, és a Granollers i afirma que ha vingut a Catalunya per viure en primera persona una votació "il·lusionant i pacífica", tal com ja va fer en el recent referèndum escocès. "Avui havia de ser-hi", diu, "perquè entenc que és un moment irrepetible, històric: hi haurà un abans i un després d’aquest diumenge".

 
Malgrat les diferències, els tres casos –Escòcia, Catalunya i País Basc– s’assemblen en el fet que l’eix de tots aquests nous projectes "és que són absolutament democràtics, amb una estratègia comuna al voltant del dret a decidir", afirma. Azkune afegeix que tots els tres moviments vénen promoguts "per una demanada de construcció d’una societat diferent i millor". És evident, també, que les diferències entre el cas escocès i el català són clares, fonamentalment per la posició del govern central: "A Escòcia tot estava legalitzat i la discussió era en una clau molt racional. Aquí, a Catalunya, la clau és una altra, en una situació provocada pel fet que ni tan sols es pot fer debat", afirma el jove politòleg.

 
El 9N, una demostració de força democràtica

 
"Avui espero trobar una participació massiva i una demostració democràtica del poble català". Així ho creu Azkune, mentre confessa que també espera extreure de la jornada coses molt positives, com a politòleg i també com a basc. "Actes com el d’aquesta diada tan especial ens ensenyen que, més enllà de la legalitat, la clau és la legitimitat, fonamentada en el recolzament massiu de la ciutadania". En aquest sentit, Azkune no té cap mena de dubte: "el País Basc té més coses a aprendre de Catalunya que d’Escòcia".
 
"El cas català és una experiència única i crec que marcarà una fita en l’Europa del segle XXI". Potser és precisament per aquesta transcendència que no hi ha ningú, fora de les fronteres de l’estat, que s’expliqui l’actitud del govern espanyol. "És evident que estan tirant benzina a la independència", una afirmació que Azkune subratlla tot citant el prestigiós politòleg Jason Sorens: "el millor remei per la independència és deixar votar". També deu ser el millor remei per tenir una societat molt més sana, justa i democràtica. Una valors que han fet venir Jon Azkune a Catalunya, que faran que segueixi aquesta jornada des de Granollers. Valors que fan il·lusionar un poble i que fan que els ulls del món observin com la força del vot és la il·lusió d’un futur millor.
 

Foto: M.D./NG

 

Participació