«Abans, l’excursionisme estava molt més vinculat al nacionalisme»

Entrevista a Francesc Roma, que acaba de publicar una trilogia amb què s’endinsa en una "aventura literària"

per Patrícia Vélez , Granollers, 28 d'octubre de 2014 a les 08:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Francesc Roma, a la plaça de la Corona de Granollers. Foto: P. V.


El seu currículum té més de 12 pàgines i fa un temps que no l’actualitza. Ha nascut i viu a Sant Martí de Centelles, tot i que ha viscut durant 30 anys a les Franqueses del Vallès. La geografia, la sociologia i l’excursionisme són tres vessants que donen molt sentit a la seva vida. Té 51 anys, es diu Francesc Roma i acaba de publicar una trilogia amb la qual s’endinsa en la seva aventura literària!


Geografia, sociologia o esport? Amb quina vessant gaudeixes més?

Un cop acabat l’ Institut vaig estudiar història contemporània. Després vaig estudiar sociologia i vaig fer el doctorat en geografia, que van acabar sent-ne dos de diferents; a la Universitat Autònoma de Barcelona i a París. A la tornada de París, vaig fer un doctorat en ciències de l’activitat física i l’esport, perquè des que era petit ja m’interessava molt l’excursionisme, a nivell històric i sociològic. En realitat és una sola manera d’interpretar i de relacionar-nos amb la realitat, des d’un punt de vista paisatgístic i mediambiental. Quan vaig estudiar història, de seguida em vaig dedicar a fer història de l’excursionisme perquè vaig veure que la gent que anava a la muntanya hi aportava alguna cosa. Els excursionistes construïen, socialment, el paisatge.


I sembla que el teu interès per l’excursionisme va ser reconegut, quan el 2011 reps La Placa d’honor de l’Agrupació Excursionista de Granollers.

Era la meva tesina, de fet. Ara deu fer 3 anys. Fa trenta anys que sóc soci de l’Agrupació i em va fer molta il·lusió! Jo diria que vaig començar a interessar-me per l’excursionisme perquè el practicava. Em cridava l’atenció com havia començat, perquè s’entenia d’una altra manera. Abans, l’excursionisme estava molt més vinculat amb el nacionalisme, amb descobrir el país, donar-lo a conèixer, etc.


I aquest any reps el premi de la primera edició dels premis Serret de Literatura Rural, destinats a promoure la creació literària relacionada amb el territori. És el primer any que se celebren i t’ has endut el premi! T’ho esperaves?

El document final el vaig fer en un mes i pico, però al darrera hi ha una feina d’un parell o tres d’anys. He fet moltes publicacions sobre el Patrimoni de l’Alt Congost i volia fer una síntesi teòrica, municipi per municipi, i anar explicant  cosetes de tot el conjunt. Llavors ho vaig fer per participar en aquest premi i va sortir bé. 

I ara ens has sorprès amb la publicació d’una trilogia sobre la Guerra Civil a l’Alt Congost, que tu anomenes "aventura literària". Explica’ns: en què consisteix tot plegat?

La publicació d'aquestes tres obres s'emmarca dins del projecte "Aventura Literària" amb què vull donar-me a conèixer com a autor de ficció. La idea és que les persones que hi estiguin interessades puguin llegir més del vuitanta per cent de l'obra de forma gratuïta (en format digital) i, si els agrada, puguin optar a comprar la versió completa (en format digital o en paper), que inclou també el final de l'obra.

En el primer –La guerra oblidada a l'Alt Congost, 1936-1950– es recull la història general des de 1936 fins a finals dels anys quaranta. Resseguint els principals fets que varen tenir lloc a la rereguarda, es fa èmfasi especial en el fenomen dels amagats i en l'ocupació militar per fer front als maquis que va tenir lloc durant els anys quaranta.

El segon volum duu per títol MatagossosHistòria d'un rebel a l'Alt Congost, i està dedicat a fer la biografia de Pere Serra i Pou, nascut a Aiguafreda, membre del comitè revolucionari de l'Abella i assassí confés de tres persones. En Matagossos va tenyir de vermell la història d’ Aiguafreda i Sant Martí de Centelles amb atemptats amb bomba i a mà armada fins que l'any 1947 va morir a mans de la Guàrdia Civil. Fa tres  o quatre anys, parlant amb el meu pare, em va explicar la història d’un bandoler que hi havia per la zona d’ Aiguafreda que li deien el Matagossos. Em va semblar una historia molt interessant i a partir d’aquí em va sorgir la idea d’explicar la seva vida i barrejar-ho amb una història fictícia per fer la novel·la, que és la primera part de la trilogia

Finalment, La guerra de silencis recull totes aquestes informacions per fer-ne una versió novel·lada en què la Laura -una jove estudiant d'història- ha d'analitzar aquests fets i fer-ne una tesi doctoral, això si abans aconsegueix sobreviure.

El projecte s'ha fet amb la col·laboració de Bubok Publishing i els llibres només es poden comprar aquí.
 

Francesc Roma és entrevistat per Patricia Vélez. Foto: Patricia Vélez

 

Participació