Granollers atorga la Medalla de la Ciutat a Montserrat Ponsa, l'Alpina i Els Amics de la Unió

L'acte de lliurament es farà en un acte públic el proper mes de desembre al Teatre Auditori de Granollers

per Redacció , Granollers, 20 d'octubre de 2014 a les 21:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una persona, Montserrat Ponsa i Tarrés; una entitat, la Societat Coral Amics de la Unió; i una empresa, l'Editorial Alpina rebran aquest any la Medalla de la Ciutat de Granollers. L'inici de l'expedient per atorgar aquest guardó, acordat per la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Granollers, es veurà en el proper Ple municipal previst per dimarts 28 d'octubre. L'acte de lliurament, com cada any, es farà en un acte públic el proper mes de desembre al Teatre Auditori de Granollers. 

L'activisme de Ponsa toca tots els àmbits


 
Montserrat Ponsa i Tarrés (El Pont de Vilomara, 1937 i a Granollers des de 1944) serà distingida per la seva defensa de la justícia social, la pau i els drets humans, que s'ha manifestat en una llarga activitat pública, per exemple, en la Marxa per la Pau en contra de la guerra i les armes nuclears que la va portar a visitar i conscienciar diversos països del món el 2009. També per la seva col·laboració a la Fundació Cultura de Pau.

El seu compromís ciutadà ja es va manifestar, especialment durant la transició, amb la seva preocupació per l'ensenyament públic i la defensa de la llengua i la cultura catalana, compartides amb el seu marit, Oriol Muntanya i Tuset, Medalla de la Ciutat 2005.


Convençuda que un altre món és possible, ha demanat el diàleg per solucionar els conflictes i ha reclamat la força de la ciutadania per canviar el món. Va ser jutgessa de pau a l'Ametlla del Vallès, membre del Patronat de la Fundació de l'Orquestra de Cambra de Granollers durant més de vint anys i ha col·laborat amb France Libertés-Fondation Danielle Miterrand. Exercint de periodista ha col·laborat en diferents diaris i actualment és articulista a NacióGranollers.

Montserrat Ponsa també forma part d'alguns col·lectius relacionats amb la investigació clínica i el seguiment i ajuda dels malalts a l'Hospital General de Granollers. Des de fa uns anys també es voluntària de la Fundació Oncovallès. 


La música com a motor d'una ciutat

 
La Societat Coral Amics de la Unió, entitat nascuda a Granollers l'any 1877, rebrà la condecoració per potenciar la música i el cant coral i fer-les servir d'eina per a fomentar els valors personals. El Premi Ciutat també vol destacar la coral per ser l'entitat més antiga de Granollers la encara vigent, ara presidida per Marina Garrell.

Al llarg de 137 anys, l'entitat s'ha mantingut profundament arrelada a la ciutat i compromesa amb la cultura del país, i ha transmès l'amor per la música i el cant coral a diverses generacions de granollerins i granollerines.   

Un compromís amb la geografia local i nacional

  
Es distingeix Editorial Alpina pel seu compromís amb el país i amb Granollers, més enllà de la lògica empresarial, en una trajectòria que s'estén des de fa gairebé setanta anys. Aquesta petita editorial granollerina va possibilitar que molts catalans descobrissin els seu entorn amb l'edició de mapes i llibres relacionats amb l'excursionisme i va fer una aposta per posar en català els noms en els mapes ja des de la dècada dels quaranta, en ple franquisme. 

Alpina, fundada, entre d'altres, pel geògraf Salvador Llobet, s'ha sabut envoltar de molts col·laboradors que fan un excel·lent treball de camp per a l'elaboració de les seves publicacions de cartografia. Aquesta tasca artesanal l'ha sabut compaginar amb la realització completament digital del seus mapes, oferint uns productes d'alt nivell. En els darrers temps, l'editorial, dirigida per Martí Nadal, ha apostat per la publicació de narrativa local i comarcal, sota el segell "Marcòlic". 

 

Participació