La suspensió de la llei de consultes paralitza la creació de la comarca del Moianès

El nou territori, que afecta els municipis vallesans de Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze Safaja, resta a l’expectativa del que decideixi el govern català

per Pere Pratdesaba , 2 d'octubre de 2014 a les 14:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vista de Collsuspina, l'únic municipi del Moianès que pertany a Osona. Foto: Adrià Costa

La suspensió de la Llei de consultes per part del Tribunal Constitucional té efectes immediats que van més enllà de la consulta del 9-N que decidirà el futur del país. Les mesures cautelars dictades pel tribunal espanyol han deixat paralitzades les possibles consultes al Moianès i també al Lluçanès, on s'havia de ratificar la comarcalitat d’aquests dos territoris.


El Moianès, tal com ja va informar aquest diari i tal com es va comprometre el Govern català, serà oficialment comarca abans de finals d'any. La nova comarca tindrà 4 municipis que actualment pertanyen al Vallès Oriental (Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze Safaja). En aquests moments, el Departament de la Governació de la Generalitat està finalitzant tots els tràmits per a que la proposta sigui aprovada en el Parlament de Catalunya a finals d'octubre o primers de novembre.

El procés portava adherit una consulta no vinculant al Moianès, que s’hauria fet després de l’aprovació parlamentària. Ara, tot queda paralitzat, amb un munt d’interrogants per resoldre. “No hi ha Llei de consultes, per tant, no hi ha consulta. Estem a l’expectativa del que ens digui el govern català”, diu Dionís Guiteras, president del Consorci del Moianès.


Cinc mesos per emetre una sentència sobre la Llei de consultes

Els terminis per celebrar la consulta al Moianès s’esgoten. Guiteras reconeix que el Govern s’ha compromès a fer efectiva la comarca abans de final d’any, per tant, serà difícil posar-ho a la pràctica amb una consulta. El Tribunal Constitucional té cinc mesos per emetre una sentència sobre la Llei de consultes, tot i que en alguns mitjans s’apunta que podria estar enllestida en tres mesos, o sigui, gairebé a finals d’any.


La futura comarca del Moianès serà a 42a del país i estarà formada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d'Oló i Moià, que en serà la capital. Aquests municipis pertanyen actualment a les comarques del Bages, el Vallès Oriental i Osona. Collsuspina és l'únic municipi osonenc que queda integrat al Moianès.

 

Participació