L'Any Xammar culmina amb una exposició al Palau Robert

La mostra fa un recorregut biogràfic i periodístic per deu fets històrics de la història, entre els anys 1914 i 1945, a través dels articles que va escriure el periodista a diferents mitjans de comunicació

per Redacció, Palau Robert | 17 de setembre de 2014 a les 08:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Palau Robert acull l'exposició que culmina l'Any Xammar. Foto: Vanessa Miralles

L'Any Xammar, promogut per l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès, és a punt d'arribar al seu punt i final. Gairebé un any després que es donés el tret de sortida a les activitats de commemoració, aquest dilluns 15 de setembre es va inaugurar a la Sala 4 Cotxeres del Palau Robert l'exposició "Eugeni Xammar. El periodista que ens va explicar el món".


La inauguració va comptar amb la intervenció de Josep Martí, secretari de Comunicació del Govern, el qual va reivindicar la figura d'Eugeni Xammar definint-lo com el periodista més cosmopolita que ha tingut Catalunya, alhora que destacava les lliçons de vida que s'extreuen del seu testimoniatge.

Xammar, exemple de periodisme


El director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, va assenyalar que el periodisme practicat per Xammar “és un exemple de periodisme de qualitat i d’excel·lència i forma part, juntament amb Pla i Gaziel, del que podríem anomenar el trio de primeres espases del periodisme català del passat segle XX”. El comissari de la mostra, Joan Safont, va lamentar que Eugeni Xammar hagi estat, durant massa anys, un personatge "desconegut, silenciat i oblidat".

L'Ametlla del Vallès va estar representada a l'acte a través del seu alcalde, Andreu González, i del regidor de Comunicació, Pep Moret. Alhora, també van assistir a l'acte l’esposa del president de la Generalitat, Helena Rakosnik; el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Carles Duarte; la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona, Maria Àngels Torras, l’eurodiputat Ramon Tremosa; el comissari de l’Any Xammar, Quim Torra; el primer director del Pla de Comunicació Eugeni Xammar, Martí Estruch, i el director del Programa de Comunicació internacional Eugeni Xammar, Jaume Clotet.


"Eugeni Xammar. El periodista que ens va explicar el món"

L'exposició fa un recorregut biogràfic i periodístic per deu fets històrics de la història universal, europea i catalana entre els anys 1914 i 1945, a través dels articles que va escriure el periodista Eugeni Xammar a diferents mitjans de l'època, tals com La Publicidad, La Veu de Catalunya, Mirador, El Be Negre, Iberia o Ahora.

Alhora, en aquesta mostra es presenta el documental produït per l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès amb motiu de l'Any Xammar titulat "Eugeni Xammar. La ploma silenciada", en el qual es presenta la trajectòria del periodista a través d'entrevistes a personalitats destacades com Joan Triadú, Heribert Barrera, Lluís Millet, Ramon Parellada, Amadeu Cuito, Oriol Izquierdo, Ramon Folch, Albert Manent, Isabel Clara Simó o Jaume Vallcorba, i de veïns i veïnes de l'Ametlla del Vallès que hi varen tenir tracte.

Foto: Vanessa Miralles

 

Participació