Granollers recorda Manuel Carrasco i Formiguera

Can Jonch acull l'exposició "Manuel Carrasco i Formiguera. Una vida per la llibertat" | La mostra es podrà visitar del 15 de setembre al 31 d'octubre al Centre de Cultura per la Pau

per Esteve Plantada, Granollers | 15 de setembre de 2014 a les 16:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Carrasco i Formiguera, figura cabdal del catalanisme democratacristià de principis de segle XX. Foto: UDC

Granollers vol mantenir viu el record de la figura de Manuel Carrasco i Formiguera, polític catalanista i democratacristià, defensor dels drets humans i de la llibertat del país, que en plena guerra civil espanyola va ser detingut per l'exèrcit franquista i, posteriorment, executat al penal de Burgos, l'any 1938. És per això que aquest dilluns, dia 15 de setembre, la ciutat inaugura l'exposició "Manuel Carrasco i Formiguera. Una vida per la llibertat", a Can Jonch - Centre de Cultura per la Pau a partir de les sis de la tarda.


L'acte comptarà amb l'assistència, entre d'altres, del director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, així com un representant de la família Carrasco i Formiguera. L'exposició, que es mantindrà oberta durant tot el mes d'octubre, està produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona i comissariada per Quim Torra amb motiu del 75è aniversari de l'afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera.

Figura destacada de la política de la primera meitat de seglex XX


L'exposició s'aproxima de forma divulgativa i detallada a la vida i la trajectòria política de Carrasco i Formiguera, una de les figures polítiques més significatives de la Catalunya de la primera meitat del segle XX. Advocat de formació, Carrasco i Formiguera va dedicar la vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia. A través d'objectes, fotografies i filmacions particulars, la mostra donarà a conèixer la dimensió humana i personal del polític, posant en valor la importància de la seva dona i la seva família al llarg de la seva convulsa vida. Destaca de la mostra el recull dels entreteniments a la presó i els fulls de signatures de condol fets a París i signats per tots els exiliats.

Carrasco i Formiguera va néixer a Barcelona el 3 d'abril de 1890 i va dedicar la seva vida a l'objectiu del recobrament absolut dels drets nacionals de Catalunya, després de llicenciar-se en Dret i Filosofia i Lletres. De fortes conviccions democràtiques i liberals, Carrasco i Formiguera va casar-se amb Pilar Azemar i Puig de la Bellacasa, amb la que va tenir vuit fills. Sempre va esforçar-se per conciliar els ideals republicans amb els valors cristians i un cop instaurada la II República i la Generalitat va ser nomenat conseller en el govern del president Macià. Més endavant, va ingressar a Unió Democràtica de Catalunya, la formació política democratacristiana on esdevingué un dels seus màxims líders.


La lluita pels grans ideals de pàtria, llibertat i fe li va causar tres consells de guerra, dues denúncies militars, una sanció governativa i una sentència a mort. Carrasco i Formiguera va morir als 48 anys d'edat quan, fugint de les amenaces anarquistes durant la guerra civil, va ser detingut per l'exèrcit franquista i executat per catalanista l'any 1938 al penal de Burgos.

 

Participació