Miquel Calçada: «L'any que ve tancarem el cercle obert fa 300 anys»

per Aida Morales, Gironella | 14 de setembre de 2014 a les 09:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Representació 'L'11 de setembre i Gironella' Foto: Pere Gendrau

El comunicador i president de la comissió d'actes de commemoració del 300 aniversari del 1714, Miquel Calçada , ha estat el convidat especial aquest divendres 12 de setembre a l'espectacle ' L'11 de setembre i Gironella ', en què es rememoren els fets de 1714 i es vinculen amb com es van viure des de Gironella.
 
Aquesta obra teatral, en què hi participen més d'un centenar de persones i es realitza a la vora del riu Llobregat, és segurament “la millor representació històrica” dels fets de fa 300 anys, ha afirmat l'alcalde de Gironella, David Font, abans de començar. El batlle també ha volgut fer una dedicatòria especial a l' exalcalde Lluís Bertran i Bertran, que va morir la setmana passada
 
L'espectacle, una obra perfectament ambientada i treballada tant pel que fa als diàlegs com en les escenes, juga dins d'un entorn únic amb la llum, el fum, el foc i els reflexos de l'aigua. Tot s'acaba d'arrodonir, però, amb l'èpica que envolta la història, un sentiment d'orgull i de nació que va més enllà del que representen els mateixos actors. En aquest punt, les dues hores que dura la representació es fan curtes, just tres segles després d'uns fets que aquest 2014 tornen a aprofundir dins la memòria col·lectiva de moltes persones.
 
“L'any que ve tancarem el cercle obert fa 300 anys”, ha afirmat Calçada després de la representació. El comissari del Tricentenari també ha reconegut la persistència de milers de catalans que, com els gironellencs de l'obra, van defensar Catalunya i la seva identitat col·lectiva, i ha indicat que “honorarem els que ens van precedir, pels que encara han de venir”. Calçada també ha volgut recordar el lema del Tricentenari, 'Érem, Som i Serem', i ha alabat Gironella per ser un dels municipis que“ha volgut tenir el seu record especial” pels fets de 1714.
 
L'obra relata la història d'una família gironellenca, l'avi i la néta de la qual acaben lluitant a Barcelona durant el setge de les tropes borbòniques. Entremig d'això, es representen moments passats com quan es van conèixer els besavis de l'Eulàlia -la néta- o la mort de Pau Claris. També es reconeixen espais com el Fossar de les Moreres i es viu la caiguda de Rafael de Casanova.
 
Cap al 9 de novembre
 
Tant l'alcalde de Gironella com el comissari del Tricentenari han coincidit en la necessitat de votar el proper 9 de novembre. Segons Font, serà llavors quan es tindrà "la prova definitiva” que farà lliures els catalans. 
 
En referència a la Diada d'aquest passat 11 de setembre , el també conegut com a Mikimoto n'ha destacat l'excepcionalitat, però ha afirmat que “és molt trist” que hi hagi un Estat democràtic i modern que no vulgui veure “la realitat” i busqui subterfugis per a dir que no passa res “quan sí que passa”. Per a Calçada, la societat civil catalana ja ha fet molta feina i ara és l'hora de la classe política.

 

Participació