«Cada vegada costa més que el jovent tiri del carro de la festa»

Entevista a Àlex Gontan, cap de colla dels Blaus

per Esteve Plantada , Granollers, 24 d'agost de 2014 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Àlex Gontan treu el cap pel cos d'en Farras Foto: E.P./NG

Àlex Gontan és un gat vell. Porta ja quatre anys com a cap de colla de Blaus, però també un llarg bagatge a l'interior d'una colla i d'una festa, de les quals coneix moltes de les interioritats que ens agrada recordar. Gontant, que encara conserva la il·lusió del principi, segueix també amb l’esperit bellugadís que el caracteritza. Potser per això, aquest any està satisfet amb el lema que promou la colla, de manera inequívoca i molt explícita: Blaus belluga la festa. "Ho vam veure molt clar", afirma Gontan, "perquè l’esperit de la Festa Major és sortir al carrer, ballar, no parar quiet, no quedar-se a casa". I també, confessa, "perquè aquests són els valors que vol promoure la colla dels Blaus".


Això vol dir que veurem una festa blava més dinàmica que altres anys? En què creus que afectarà això als actes de Blaus?
La nostra aposta és pel joc i per la participació, dos dels valors de la colla que sempre ens ha agradat reivindicar. A la samarreta hi apareix una baldufa i la paraula "belluga". En altres ocasions ens hem centrat en altres coses un pèl més subjectives. Però, per aquesta Festa Major, el missatge ha de ser ben clar: Ens hem de moure!


Ja que no pararàs quiet, quin és l’acte que no et perdràs dels que no organitza Blaus?
Començaré la setmana amb el "Misteri Blanc: resol el crim!". Perquè hi surto jo, bàsicament.


Si fóssim ja al Veredicte i en Pep Callau digués "Blaus" com a vencedor, per què creus que la colla hauria guanyat aquesta Festa Major?
Perquè el poble així ho vol. I punt.

Aquest 2014 fa quatre anys que ets cap de colla de Blaus. Què has après en tot aquest temps al capdavant de l'entitat?
He vist a molta gent treballar per la colla de manera altruista. I això m'ha ensenyat a valorar molt els petits esforços i tos els encàrrecs que la gent assumeix, per mínims que siguin. Sovint, a més, són feines que ningú els demana, però allà els tens, treballant sense queixar-se.

És el plaer pel plaer?
Quan veus tot això, valores el fet que la gent només ho faci per passar-s’ho bé, sense cap altra finalitat. De fet, si hagués de dir un motiu pel qual he estat quatre anys com a cap de colla, diria que és perquè m’agrada veure com la gent s’ho passa bé.

Has viscut intensament la festa, des de dins i des de fora. Què li canviaries?
Em fa patir molt el futur que veig a la nostra festa, i m’agradaria poder fer alguna cosa per canviar-lo.

En quin sentit ho dius?
Cada vegada costa més que el jovent tiri del carro. Nosaltres, des de dins de Blaus, tenim clar que cal que hi hagi renovacions constants a dins de la colla, com també a dins de totes les entitats. S’ha de deixar pas i s’ha de cremar una mica de camp perquè pugui sortir herba nova.

Amb això vols dir que veus les noves generacions encallades?
És un problema seriós, sí: estem aturats. Durant els últims anys, el moviment cultural s’ha aturat molt en alguns àmbits. Trobo que en l’àmbit polític està molt actiu, així com també en esplai i en l’excursionisme. Però pel que fa a entitats culturals, s’ha aturat una mica. A més, les colles de Festa Major són entitats que comporten moltíssima feina i cada vegada costa més trobar cervells pensants.

Àlex Gontan, treballant al local de Blaus. Foto: E.P./NG

 

Participació