«La Festa Major milloraria si tots anéssim més a la una»

Entrevista a Ramon Forns, cap de colla dels Blancs

per Esteve Plantada , 24 d'agost de 2014 a les 11:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ramon Forns, nou cap de colla dels Blancs, amb un dels símbols de la colla, la Neusblanca. Foto: E.P./NG

La colla dels Blancs de Granollers presenta enguany moltes novetats, tal com manen els cànons d'una festa que es reinventa sense parar i que és viva com ben poques. Una d'aquestes novetats, a més, és en la figura del cap de colla, on Ramon Forns substitueix Aleix Caussa. Segons ens explica, la colla està "preparada i il·lusionada" per encarar una festa que viu la disbauxa, però que també necessita dosis de paciència, creativitat i organització, virtuts que s’han de veure condensades en la figura del cap de colla i de la seva junta, un petit equip de gent que va amunt i avall, que viu enganxada al telèfon i que sembla que sempre tinguin pressa. Així és el joc, i així és la passió amb la qual es viuen aquests nou dies "La Festa Major de Granollers és una bogeria", afirma, d'entrada, en Ramon quan se li pregunta sobre el fil conductor que proposen per aquest 2014. "Granollers es transforma i tot el que hi passa és com d’un món fantàstic, on tothom viu la seva pròpia aventura".


Personatges de conte, aventures i fantasia són els motius que proposeu per aquesta festa. Com heu vinculat aquest imaginari amb el món de Blancs i Blaus?
Tot sorgeix d'una reflexió prèvia sobre la bogeria que vivim i de la conclusió a la qual arribem: volem fer possible que hi hagi els millors escenaris per a què la gent visqui una festa encara millor, més fantàstica. Des de la colla vèiem que això ho podíem vincular als personatges típics de les fantasies i dels contes populars. Molts dels actes que hem programat tenen a veure amb això, amb el fet d’explicar algun conte, de donar-li la volta o de fer referència a aquest mon fantàstic. Assumim el repte d’imaginar com poden participar tots aquests elements a la festa, amb un punt "desfassat". Us imagineu com seria Pinotxo realment si visqués la Festa Major de Granollers?


Aquest any t’estrenes com a cap de colla. Com ho vius, de moment?
M’estreno, sí, però jo ja porto a la colla molts anys i en porto vuit a la junta. Després de tant de temps creixent i aprenent de la gent de la colla, ara tinc ganes d’aportar els meus coneixements, de poder transmetre lideratge i motivació a tots els grups.


Què n’esperes de l’experiència?
Espero que guanyem i que la gent estigui contenta de la meva feina i de la feina que fa tota la junta. Treballem molt intensament al llarg de tot l’any, i espero, també, que aquesta feina es vegi recompensada.

Per què creus que Blancs guanyarà aquest 2014?
Perquè presentem una festa molt coherent i molt potent, amb una colla que està molt animada i que mostra molta cohesió entre els diferents grups que la formen. El fet de tenir dificultats econòmiques ha fet que moltes de les colles que formen Blancs es donessin un cop de mà. I, a més, ens fa molta il·lusió que això passi! Ho tenim molt clar: quan ens ho creiem, guanyem.

La gràcia d’aquesta festa és que cada any es reinventa, que no para de crear i de canviar. Des de Blancs, què presenteu de diferent aquest 2014?
Tenim molta més animació al carrer, molt més contacte i col·laboració entre els nostres grups i moltes ganes de passar-ho molt bé i de fer una gran festa. A més, això es nota molt en l’ambient de la colla.

Hi ha alguna cosa que canviaries de la Festa Major?
Ara que això està creixent tant, crec que hauríem de millorar que les tres potes que organitzem la festa anéssim més a la una. I, sobretot, aprofitar més els esforços de tot l’any. De vegades, aquests esforços es perden pel camí perquè no anem junts.

Quin és l’acte que no et perdràs dels que no organitza Blancs?
Com que el veredicte serà blanc i ja hi seré, aquest any em toca no perdre’m l’arrossada. Confesso públicament que no hi he anat mai.

El local de Blancs és un punt de teball recurrent durant els dies previs a la Festa Major. Foto: E.P./NG

 

Participació