«M'agradaria no haver hagut d'escriure res sobre els fets del 31 de maig de 1938»

Entrevista a Diego Sola, jove historiador vallesà que prepara 'Una història granollerina', un volum "amè i didàctic" que compta amb il·lustracions de Pau Farell

per Esteve Plantada, 14 de juliol de 2014 a les 14:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jove historiador Diego Sola, en una de les sessions de preparació del llibre 'Una història granollerina' Foto: Montse Capdevila

Rigorós i un gran apassionat de la divulgació. Així podríem descriure el jove historiador Diego Sola, que des del primer article publicat a NacióGranollers s'ha guanyat l'admiració d'un bon grapat de lectors que han fet possible que la seva secció,  Un Vallès ple d'històries, sigui una de les més llegides i estimades del diari. Les claus d'aquest petit gran èxit es fonamenten en la capacitat de bastir un pont entre allò que va passar i allò que necessita saber el lector, fent que la Història –la local, però escrita amb majúscules– també sigui amena, divertida quan convé i, sobretot, molt addictiva. En aquest sentit, Sola també ha demostrat, article rere article, que la història és plena de grans noms, però també de grans personatges anònims.


Ara, amb el títol d’Una història granollerina, el jove historiador recull en un llibre tots aquests articles, degudament revisats i ampliats, amb l'afegit de les il·lustracions de Pau Farell i gràcies a l'impuls de l'associació Semproniana. El projecte, que ha buscat el finançament a través del micromecenatge, ja ha assolit el repte d'aconseguir el cost de l'edició. Però encara sou a temps de poder-ne ampliar la xifra final que els autors poden aconseguir. "Estem molt satisfets, perquè la campanya ha funcionat molt bé", explica Sola, que valora molt positivament el fet de tenir recollits tots els articles que ha anat escrivint sobre Granollers en un llibre, "amb el valor afegit de poder fer una aportació al conjunt de la historiografia de la ciutat, tan reeixida gràcies a gent com Josep Estrada o Joan Garriga".

Una història local connectada amb la gran història del país


"El que pretenia amb aquest llibre era fer una història general de Granollers en clau molt didàctica i divulgativa". Un volum que fos per a tots els públics, amè i entretingut, amb el principal objectiu, en paraules del mateix Sola, d'apropar als granollerins la seva pròpia història a través d'uns articles que són "a mig camí d’un episodi dramatitzat i del rigor, i sempre posant en context la vida de les persones". És per això que el llibre connecta els episodis locals amb els esdeveniments de la història general. "Per exemple: si parlem de la conquesta carolíngia de Catalunya, és important entendre que el territori granollerí és el territori natural per on passen els homes de Carlemany per arribar a Barcelona". O també per on passa Ataülf, rei dels visigots. "Al capdavall, el llibre és un projecte d’autoconeixement que explica que la nostra història no és una successió de fets aïllats, sinó que està connectada amb l’evolució de la història del país".

En aquest sentit, Sola creu que Una història granollerina ajudarà a establir ponts entre els noms "de casa" amb els grans fets que marquen un país. "Sabem qui és Miquel Ricomà, Marià Maspons o Alfred Canal?", ens pregunta, perquè és a través del coneixement que podem estimar-nos molt més la nostra ciutat. "Sabem que Miquel Ricomà és un dels personatges més influents del segle XIV, directament connectat amb els papes d’Avinyó?". O Marià Maspons, "el català que encapçala les primeres passes de catalanisme", al segle XIX. "Els noms que tenim als carrers evidencien el tarannà d’una comunitat", explica, mentre afegeix que "tots aquests noms demostren que els nostres personatges històrics ens identifiquen en el conjunt de la història".


A Granollers també hi passen coses

Més d'un lector quedarà ben sorprès pels fets que han anat passant a Granollers al llarg dels anys, malgrat que sempre s'ha dit que a la capital del Vallès Oriental no hi passa mai res. Ara bé, d'entre tots, Sola creu que l'episodi més transcendent de la ciutat és la construcció de la Porxada, l’any 1587. "Per a mi, aquest és el fet més icònic i transcendental, perquè demostra que Granollers és una vila de mercat. I perquè, amb aquesta decisió, el Consell de la vila acaba determinant els 400 anys posteriors de la ciutat". Però, a banda de la transcendència d'aquest fet, Granollers viu altres episodis rellevants, alguns d'ells poc coneguts i molt sorprenents. "És el cas de la mort del Conestable de Portugal, a finals del segle XV, quan s’estableix a Granollers i ocupa el palau dels Tagamanent". Segons l'histpriador, aquests són els mesos "més curiosos i insòlits" que s’han viscut mai a la ciutat.

Però una història també es fa amb episodis dramàtics que tots voldríem esborrar de la memòria. "Com a historiador i com a granollerí, m’agradaria no haver hagut d'escriure res dels fets del 31 de maig de 1938. Una tragèdia que va ser fruit d’una decisió militar que no tenia cap mena de sentit", explica Sola. Totalment inexplicable, i un episodi que és, també i per desgràcia, part de la història que ha acabat fent la nostra ciutat tal com és. Una de les moltes històries que ara s’apleguen de manera didàctica en un volum treballat a foc lent, amb precisió, amb tota la dedicació del jove talent de Diego Sola. Un llibre que, de ben segur, acabarà sent una referència a les llars dels granollerins del futur. O, almenys, això desitgem.
  Diego Sola, jove historiador vallesà. Foto: Diego Sola

 

Participació