Saül Gordillo presenta Sobirania.cat a Granollers

El llibre és un relat sobre el paper del ciberactivisme polític en l'articulació de la revolta política

per Redacció, 9 de juliol de 2014 a les 12:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El periodista Saül Gordillo presenta el seu nou llibre, 'Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet' a Granollers, aquest dijous 10 de juliol. En un acte a que es celebrarà a les vuit del vespres a l'Anònims de Granollers, el propi autor explicarà aquesta crònica escrita de l'impacte dels mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista i de com sʼinterrelacionen.

El relat comença el març del 2004, amb els atemptats de l'11-M a Madrid i la victòria electoral de José Luis Rodríguez Zapatero, que va arribar a La Moncloa amb la promesa d'acceptar la reforma estatutària del Parlament de Catalunya. L'autor analitza el paper dels blogs, dels diaris digitals i la irrupció de les xarxes socials, que han esdevingut una eina clau en lʼorganització política de col·lectius i forces sobiranistes i independentistes. El llibre arriba fins la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014, passant per les històriques manifestacions de la Diada de 2012 i la Via Catalana de 2013.


Sobirania.cat és, en opinió dels professors de Periodisme i Comunicació de la UAB Joan Manuel Tresserras i Enric Marín, que han escrit el pròleg del llibre, "el relat més complet i documentat sobre el paper del ciberactivisme polític en l'articulació de la revolta democràtica que ha fet possible l'èxit del moviment sobiranista a Catalunya". El moviment que ha acompanyat el procés sobiranista català “la seva agilitat, el seu abast, la seva capacitat de resposta i de convocatòria, seria inexplicable sense el paper organitzador i mobilitzador del ciberindependentisme”.

Marín i Tresserras també destaquen que la capacitat dʼorganització a les xarxes “està deixant enrere els partits polítics i els mitjans de comunicació que mostren dificultats per vincular-se a la centralitat política i social emergent i a les renovades formes de comunicació electrònica en xarxa”.

Saül Gordillo, 10 anys a la bloguesfera

Saül Gordillo és un dels periodistes de referència de la xarxa catalana. Aquest mes de juliol celebrarà els seus 10 anys de blogaire. Ha fet diversos seguiments a polítics i periodistes a través de rankings per impulsar i reconèixer el paper dʼuns i altres. Apassionat del debat polític digital, lʼany 2007 va impulsar el portal de blogs polítics Poliblocs. El 2007 va publicar el llibre Nació.cat que explicava l'obtenció del domini .cat per a la llengua i cultura catalana a Internet.


Sobirania.cat és el primer títol de Crea't Edicions un nou projecte cultural que promou el periodista Oriol Ferran. Saül Gordillo estarà acompanyat en la presentació de David Bassa, president del grup de Periodistes Ramon Barnils, i de Joan Camp.

 

Participació