La «història granollerina» de Diego Sola i Pau Farell, a prop de fer-se realitat

Falten onze dies per tancar la campanya de micromecenatge que permeti editar el volum d’història general de Granollers escrit per Sola i il·lustrat per Farell

per Redacció, 8 de juliol de 2014 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’autor, Diego Sola i l’il·lustrador, Pau Farell, treballant conjuntament en la reconstrucció d’episodis històrics de la ciutat de Granollers. Foto: Montse Capdevila

Una història granollerina, el llibre escrit per Diego Sola i il·lustrat per Pau Farell, que recull bona part de les històries granollerines de la secció de NacióGranollers 'Un Vallès ple d’històries', afronta la quinzena final de la campanya que el farà realitat. Gràcies a les aportacions d'una setantena llarga de mecenes ja hem aconseguit més del vuitanta per cent del finançament per editar el llibre. Ara mateix 223 exemplars d' Una història granollerina ja tenen amo. Però la campanya continua: fins el 19 de juliol es poden fer les aportacions econòmiques a Verkami, que poden anar des dels 20 euros que permeten obtenir directament el llibre així com sigui editat fins a modalitats de micromecenatge superiors que inclouen, com a recompenses, visites guiades per l’autor als espais que apareixen als capítols del llibre o una sèrie limitada d’una litografia de la portada signada per l’il·lustrador.


Un viatge a la nostra història

Un anònim monjo de Sant Cugat escriu en un cartulari del segle X un suggerent nom: Granularios. És la primera referència escrita del nom de Granollers. Aquest és el punt de partida d’una història que es remunta als temps prehistòrics més remots i arriba fins a un Granollers contemporani que fa de la festa i l’esport dos símbols de la seva modernitat com a ciutat. En total, una vintena de capítols amb peces complementàries que contextualitzen els diversos moments històrics i que presenten de manera cronològica els fets i personatges clau que han forjat la història de Granollers i el seu territori.


Un nou concepte de llibre d’història local

El sentit de la història és no donar la realitat per sabuda, explica Carlo Ginzburg, un dels pares de la microhistòria. Precisament perquè creiem en la certesa d’aquesta reflexió, hem pensat en un llibre que ens tregui a la llum els nostres episodis més importants conreant la relació personal del lector amb els personatges i moments històrics. A Una història granollerina trobarem erudits romans parlant dels nostres vins, granollerins medievals viatjant pels grans centres de poder de l’època o joves fills de la vila duent el nom de Granollers a indrets llunyans del planeta. Com un ampli atles històric que aplega vivències i dades cronològiques, Una història granollerina és un fresc de més de dos mil anys de vida col·lectiva amb tots els ingredients del rigor històric i la divulgació conjugats amb la recreació i reconstrucció del passat. La història local no només explica la nostra història: és un tros de la història universal.


Un diàleg entre història i art

Per fer possible aquest tipus de llibre l'Associació Semproniana ha unit la feina d'en Diego Sola (Granollers, 1988), historiador, i en Pau Farell (Granollers, 1983), il·lustrador. Si la història interpreta, contextualitza i explica les fonts i evidències del passat, la creació artística és una aliada per ajudar-nos a imaginar i recrear el nostre passat. No hem vist amb els nostres ulls com era el Granollers del Renaixement, en el seu major esplendor. Però la força del coneixement històric i el talent d'un artista poden oferir-nos ara aquesta poderosa imatge. Aquesta és l'aportació d'aquest llibre a Granollers, a la seva cultura i a la seva societat.

 

Participació