Vallesos, millor revista en català

La revista-llibre que dirigeix Vicenç Relats obté el guardó en la primera Nit de la premsa en català | Les associacions APPEC, ACPC i AMIC lliuren el guardó en la celebració conjunta dels premis periodístics

per Redacció, 22 de maig de 2014 a les 10:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Relats i Vilageliu, recollint el premi Foto: Vallesos

La revista-llibre Vallesos Gent, terra i patrimoni, ha estat reconeguda amb el premi a la millor revista catalana en el marc de la primera Nit de les Revistes i la Premsa en Català, organitzada conjuntament per primer cop per totes les associacions del sector: la de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), la de Premsa Comarcal (ACPC) i la de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), que inclou els digitals i publicacions gratuïtes.


L'acte de lliurament, celebrat aquest dimecres 21 de maig als Convent dels Àngels de Barcelona i conduït per l'escriptor Màrius Serra, va ser el primer punt de trobada de més de cinc-centes publicacions que s'editen al país, entre mitjans en paper i digitals. El premi, dotat amb 6.000 euros, va ser recollit pel director de Vallesos, el periodista Vicenç Relats, i l'editor de la publicació, el filòleg Ramon Vilageliu, en nom del conjunt de redactors, fotògrafs i col·laboradors de la revista.

Redescobrir l'ànima del Vallès
El jurat, integrat per una quinzena de professionals de la comunicació i representants d'institucions públiques, ha valorat la tasca que Vallesos fa per "oferir una informació de qualitat vinculada a la seva àrea geogràfica i a la recuperació de la memòria històrica i el patrimoni en una simbiosi de rigor en els continguts i el disseny".

Vallesos és una publicació semestral que presenta al públic de forma divulgativa i atractiva el patrimoni vallesà en sentit ampli –des de la història i la cultura popular fins a la natura, el paisatge, la literatura, l’etnologia– tot destacant-ne, també, persones significatives d’aquests àmbits. La revista glossa el patrimoni vallesà amb el propòsit d'ajudar els vallesans a redescobrir una certa ànima amagada d'aquest territori fortament industrialitzat i residencial, que sovint es considera de poca identitat.


El darrer número de Vallesos dedica la carpeta central a fer memòria dels 75 anys del final de la Guerra Civil al Vallès, amb cròniques dels fets locals més destacats ocorregus durant la retirada republicana i l'ocupació franquista, amb valuosos testimonis personals dels patiments viscuts. La revista-llibre compta amb una edició de 5.000 exemplars i unes 160 pàgines, i és una publicació semestral que es proposa mostrar que aquestes comarques que han crescut tant els darrers anys, també tenen una història rica, un pòsit patrimonial i un batec profund per conèixer i assaborir.

Vicenç Relats, en el moment de recollir el premi Foto: Vallesos

Premis dels professionals de les publicacions
Aquesta és la primera vegada que les diverses associacions del món editorial català organitzen conjuntament uns premis periodístics, en sumar-se a la iniciativa dels guardons anuals que l'APPEC havia instituït des de 1999. L'any passat, en la catorzena edició, el premi a la millor publicació va correspondre a la revista de divulgació històrica Sàpiens.

Durant la 1a Nit de les Revistes també es van entregar els guardons als premiats en les altres categories. El de millor empresa editora va correspondre a Edicions Cavall Fort; el de millor publicació de premsa comarcal a Som Garrigues; el de millor publicació de premsa gratuïta a Butxaca; el de millor publicació digital a Auriga i el de millor nova publicació Viaempresa.cat. El premi especial de la Nit va correspondre a Mònica Terribas i Jordi Basté per una trajectòria d'èxit en els mitjans de comunicació i el periodisme en general, per la seva tasca de construcció nacional de l'espai català de comunicació amb el mateix esperit que emana de la voluntat dels editors catalans: proximitat, especialització, rigor, qualitat... i en català".

L'acte va comptar amb la presència de centenars de professionals de les publicacions -encapçalats pel presidents de l'APPEC, Lluís Gendrau; de l'ACPC, Carles Ayats, i de l'AMIC, Alfons Udina. Institucionalment, l'acte va estar presidit per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i pel Secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí.

Tots els premiats de la festa d'aquest dimecres Foto: Vallesos

 

Participació